Saraysız Başkan, Eskişehir’de

Uruguay eski Devlet Başkanı Jose Mujica, Eskişehirlilerle buluştu.

Saraysız Başkan, Eskişehir’de

Odunpazarı Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında önceki gün Eskişehir’e gelen Saraysız BaşkanMujica, Eskişehirlilerle önce Odunpazarı’nda bulunan Kurşunlu Külliyesi’nde buluştu. AndrésDanza ve ErnestoTulbovitz’un yazdığı ve JoseMujica’nın anlatıldığı kitap, ‘Saraysız Başkan Mujica’ nın imza gününde Eskişehirlilerle kucaklaşan Mujica ardından saat 19.30’da Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kültür, Sanat ve Kongre Merkezi’nde Eskişehirlilerle biraraya geldi.

Moderatörlüğünü Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Nezih Orhon'un yaptığı söyleşiyi aralarında Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un da bulunduğu çok sayıda kişi izledi. İzleyiciler JoseMujica’yı alkışlarla karşıladı.

Söyleşide başlamadan ilk sözü Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt aldı. Mujica’nın siyasi bakış açısından ve emeklerinden bahseden Kurt, sözlerini yine Mujica’nın sözleriyle bitirdi.

‘Yaşamaktan daha büyük bir mucize yok’

Türkiye'de genç nüfusun fazla olduğunu ifade eden JoseMujica, "Yaşıyoruz. Herkes için, her bir insan için yaşamaktan daha büyük bir mucize yok. Ve bunu unutuyoruz. Hayat bir mucizedir. Buna da sahip çıkmak gerekir. Eğer bir mucize ise o zaman en önemli değerlerden biridir. Dünyaya sadece acı çekmek için gelmediniz, çalışmak için de değil, tüketmek için de değil. Mutlu olmak için geldiniz. Yaşam akıp gidiyor.” şeklinde konuştu.

JoseMujica, hayatın sadece çalışmak olmadığını, zamana da ihtiyaç olduğunu belirterek şunları söyledi: "Yaşamak için çalışmak gerek. Çünkü eğer çalışmazsanız bir başkasının çalıştığıyla yaşarsınız. Ama hayat sadece çalışmak değildir. Zaman da lazımdır. Özgür olmak için zaman gerekir. Onu harcamak için de. İstediğiniz biçimde sizi motive ettiği biçimde, hepsini satın almak içinse çok karışık zor bir yaşamınız olur. ve hiçbir zaman zamanınız olmaz. Çocuklarınız için, zamanınız olmaz arkadaşlarınız için zamanınız olmaz, aşk için zamanınız olmaz. Bu nedenle kafanızda ilk olarak özgürlük için, özgürlüğün anahtarı kafanızdadır ve hiçbir diktatörlük bunu sizden alamaz."

Mujica, konuşmasının arasında kendisine hediye edilen Eskişehirspor formasını kaldırarak futbol fanatikliğinin de bir sınırı olması gerektiğini, insanlara zarar vermediği sürece festival havasında yaşanması gerektiğini belirtti.

Söyleşi sonunda ise Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt tarafından kendisine hediye edilen camdan yapılmış biblo için, ‘Bu da demokrasi gibi çok güzel ama çok kırılgan bir şey’ ifadelerini kullandı.

Gizemgül Yavuz/Eskişehir

ulusalkanal.com.tr