Şanghay İşbirliği Örgütü'nden İran'ın üyeliğiyle ilgili kritik açıklama
Şanghay İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Veladimir Nurov, İran’ın resmi üyeliği için anlaşmak üzere olduklarını açıkladı
İran'ın resmi haber ajansı IRNA’ya açıklamada bulunan Nurov, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ)'nün üye ülkeler ve gözlemci ülkelerle işbirliğini artırma yönündeki sürece değinerek, İran’ın resmi üyeliği yönünde örgütte yüksek düzeyde konsensüs olduğunu ve İran aleyhindeki ambargoların bir dönem kalktığını belirterek 2018’deki liderler zirvesinde bu konuya destek verildiğini belirtti.
Nurov, Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP)'na da değinerek, bu anlaşmanın çök önemli diplomatik ve uluslararası anlaşma olduğunu söyledi.
ŞİÖ'nün İran ve diğer gözlemci üyelerle ilişkilerine çok önem verdiğini belirten Nurov, güvenlik ve bölgesel şartların tespiti yönündeki sorunların üye ve gözlemci ülkelerin işbirliği ile çözülmesi gerektiğini söyledi.
ÜYE ÜLKELER İLİŞKİLERİ ARTIRIYOR
Örgütün İran ile çoklu işbirliğine ve ilişkilerin artmasına istekli olduğunu ifade eden Nurov, üye ülkelerin İran ile ticari ve ekonomik ilişkilerini artırdığını ve alt yapı projelerinde İran ile işbirliği yaptıklarını söyledi.
ŞİÖ NEDİR?
Şanghay Beşlisi ve Şanghay Paktı adlarıyla da bilinen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın 1996 yılında oluşturdukları uluslararası bir örgüt. 2001 yılında Özbekistan'ın katılımıyla üye sayısını altıya çıkarttı. 9 Haziran 2017'de Astana'da gerçekleştiren zirvede Hindistan ve Pakistan'ın örgüte katılması ile üye sayısı sekize çıktı.
ulusal.com.tr