Zorunlu Trafik Sigortası'nda yer alan 3 madde değişiyor

Zorunlu Trafik Sigortası'nda yapılan yasal değişiklik Başbakanlık'a sunuldu. Yüksek prim artışından dolayı tepki çeken Trafik Sigortası yasasında 3 madde değiştiriliyor.

Zorunlu Trafik Sigortası'nda yer alan 3 madde değişiyor

Fahiş prim artışıyla gündeme oturan "Zorunlu Trafik Sigortası"nda yapılan yasal değişiklik Başbakanlık'a iletildi.

Sigorta sistemindeki aksaklıkların giderilmesi amacıyla ilgili yasanın 3 maddesi değişiyor.

Hazinenin hazırladığı taslağa göre sigorta şirketlerinin yükümlülükleri azaltılacak.

Karayolları Trafik Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngeren taslağın ilk maddesi, mevcut yasanın “Maddi ve manevi tazminat” başlıklı 90. maddesi.

Mevcut yasada, “Maddi tazminatın biçimi ve kapsamı ile manevi tazminat konularında Borçlar Kanununun haksız fiillere ilişkin hükümleri uygulanır” ifadesi yer alıyor. Bu maddeye, zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamındaki tazminatların genel şartlara tabi olmasına yönelik ifade ekleniyor.

Taslağın ikinci maddesi zorunlu mali sorumluluk sigortası dışında kalan hususları düzenleniyor.

Mevcut yasada, yapılan kazada yüzde 100 kusurlu olup hayatını kaybeden kişinin ailesine sigorta ödemesi yapılırken, yeni düzenlemeyle hayatını kaybeden kusurlu kişinin ailesine ödeme yapılmayacak.

Taslakta yer alan son değişiklik ise “Kaza veya zarara ilişkin tespit tutanağı veya bilirkişi raporu” hakkında. Değişikllik ile bu uygulama kaldırıyor. Yerine “Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarıyla Belirlenen Belgeler” getiriliyor. Uzmanlar, kaza tespit tutanağının ardından sigortacının 8 iş gününde ödeme yapma yükümlülüğünün de esnetileceğini söylüyor.

ulusalkanal.com.tr

türkiye başbakanlık zorunlu trafik sigortası