Sofraya gelene kadar 4 kat pahalanıyor

Gıda ürünlerinde üreticiden tüketiciye ulaşana kadar dudak uçuklatan fiyat artışı yaşıyor. Tarım ürünleri tarlalardan sofralara ulaşana kadar 4 kat pahalanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre gıdada üretici ve tüketici fiyatları arasındaki fark mart ayında zeytinde yüzde 360, mercimekte yüzde 217, portakalda yüzde 163'ü buldu.

Sofraya gelene kadar 4 kat pahalanıyor

Gıda fiyatları el yakıyor. Fiyat uçurumu gittikçe artıyor. Üreticide 3,22 lira olan zeytin sofraya gelene kadar yüzde 360 artarak 14,82 lira oluyor.

Nakliye, hal, pazar ve market aşamalarının ardından tüketicilerin sofralarına ulaşan tarım ürünlerinin fiyatı, bu süreçte yüzde 400'e yakın artış yaşanıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, mart ayında üretici ve tüketici arasındanki fiyat farkı zeytinde yüzde 360, mercimekte yüzde 217, portakalda yüzde 163.

Ortalama üretici fiyatı 2,30 lira olan nohut ise yüzde 160'lık fark ile tüketiciye 5,99 liradan ulaştı.

Mutfakların olmazsa olmazı, her yemeğin başlıca malzemelerinden olan kuru soğan, üreticisinden 75 kuruşa satılırken, ürünü tüketiciler yüzde 146 fark ile kilogramı 1,85 liradan aldı.

Ürün Üretci f. Tüketici f K. Fasulye 4,08 7,85 B. Lahana 0,83 1,5 Ispanak 1,51 2,76 Marul 1,53 2,55 Domates 1,67 2,5 Yumurta 0,24 0,37 Bal 22,8 33,51

HABER: EDA ÇON KAMERA: MEVLÜT AYDOĞAN

gıda fiyatları