Artık her madende olacak

Madenlerde iş güvenliğini sağlamak için yeni bir adım atıldı. Buna göre, işçilerin tehlike anında güvenli şekilde tahliyesini sağlamak için madenlere "bireysel oksijen maskesi değişim istasyonları" kurulacak.

Artık her madende olacak

Soma faciasının ardından madenlerde iş güvenliğini artırmak için yönetmelik değişikliğine gidildi. Artık her madende bireysel oksijen maskesi değişim istasyonu kurulması zorunlu olacak.

Soma'daki maden faciasında 301 işçi hayatını kaybetti, onları ölüme götüren nedenlerden biri olarak da oksijen maskelerinin yetersizliği gösterildi.

Madenlerde meydana gelebilecek kazalarda işçilerin ocaktan güvenli olarak çıkabilmesini sağlamak amacıyla yeni bir adım atıldı. Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan değişikliğe göre, rtık her madende bireysel oksijen maskesi değişim istasyonu kurulacak.

Hangi madene değişim istasyonu kurulup kurulmayacağına, kurulacaksa hangi mesafeler arasında olacağa da belirlendi. Oksijen maskesi değişim istasyonları, maden ocağının içindeki galerilerin eğimi ve buna bağlı olarak ortalama kaçış hızlarına göre belirlenece.

İşveren, maske değişim istasyonlarındaki donanım sayısını, çalışan sayısının en az yüzde 10 fazlası olacak şekilde hazır bulunduracak. Öte yandan madende çalılan her işçi, yanında en az 30 dakika kullanım süresi olan oksijen maskesi taşıyacak.

Madenlerdeki bu değişiklik 1 yıl sonra yürürlüğe girecek.

ulusalkanal.com.tr