Kurban pazarları boşaltılıyor

Kurban Bayramı'nın 3'üncü gününde İstanbul'daki bazı hayvan pazarları boşaltıldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, elde kalan kurbanlıkların Et ve Süt Kurumu tarafından alınacağını duyurdu.

Kurban pazarları boşaltılıyor

İstanbul'da 200 kurban çadırının kurulduğu Sultangazi Kurban Pazarı'nda çadırların tamamına yakını söküldü. Hayvan pazarlarında hemen hemen hiç satıcı kalmadı.

Bin ila 3 bin lira arasında satılan küçükbaşlar bayramın üçüncü günü 900 ila 2 bin lira seviyesine indi. 9 bin ile 25 bin lira arasında satılan büyükbaşlar ise 7 bin ila 15 bin lira seviyelerine kadar düştü. Canlı hayvan kilogram fiyatlarının ise 30 liradan 23 liraya indiği görüldü.

Yurdun dört bir yanından İstanbul'a kurbanlık getiren besiciler, hayvanların çoğunu satarak memleketlerine döndü. Az sayıda besici, ellerinde kalan son kurbanlıkları da satmaya çalıştı. Bazı besiciler, hayvanlarını zararına satmamak için geri götürdü.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kurbanlıklarını satamayan besicilerin mağdur edilmeyeceğini söyledi. Pakdemirli, Et ve Süt Kurumunun (ESK) elde kalan hayvanları alacağını bildirdi.

"Pazarda satılamayan hayvanların tamamını, talep etmeleri halinde, ESK eliyle biz alacağız." diyen Pakdemirli, alım şartlarını da açıkladı.

Alımlarda yüzde 8 tokluk firesi düşülecek. İyi durumdaki 400 kilogram ve üzeri erkek kasaplık sığırların canlı alım birim fiyatı 19 lira olacak. 320 ile 399 kilogram arası sığırların canlı alım birim fiyatı 18 lira olacak. İkinci ve üçüncü kalite dişi kesimlik sığırlar ise canlı olarak alınmayacak. Kurumun mevcut cari alım kriterleri ve fiyatları ile satın alınacak.

ulusal.com.tr

et ve süt kurumu