AYM HDP'li Tuncel'i kurtardı

Anayasa Mahkemesi, HDP'li Sebahat Tuncel'i 8 Haziran'da cezaevine girmekten kurtardı. Yargıtay'da kesinleşen 8 yıl 9 ay hapis cezasına karşın yüksek mahkeme Tuncel'in yeniden yargılanmasına karar verdi. Gerekçe olarak da "Tuncel'in hakkaniyete uygun ve makul sürede yargılanma hakkının ihlal edilmesini" gösterdi. "Terör örgütüne üye olmak" suçundan ceza alan Tuncel için karar verilmeseydi genel seçimlerde milletvekili adayı olmayacağı için cezaevine girecekti.

AYM HDP'li Tuncel'i kurtardı

"PKK terör örgütüne üye olmak"tan aldığı 8 yıl 9 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onanan HDP'li Sebahat Tuncel yeniden yargılanacak. Anayasa Mahkemesi, Tuncel'in "Hakkaniyete uygun makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine" karar verdi.

Tuncel, PKK'nın üst düzey yöneticileriyle toplantı yaptıkları ihbarı üzerine 5 Kasım 2006'da İstanbul Bağcılar'da gözaltına alınmıştı. Çıkarıldığı mahkeme tarafından da "PKK'nın Kuzey Irak'taki kamplarında yapılan toplantılara, örgüt mensuplarının giydiği kıyafetlerle katıldığı ve PKK üyesi olduğu anlaşıldığı" gerekçeleriyle tutuklanmıştı.

"Terör örgütü üyesi olma" suçundan yargılanan Tuncel, 27 Temmuz 2007'deki genel seçimlerde, İstanbul 3. Bölge'den bağımsız milletvekili seçildi ve tutuklu bulunduğu Gebze M Tipi Kapalı cezaevi'nden tahliye edildi.

Ancak yargılama devam etti ve Tuncel İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de o kararı onandı.

Anayasa Mahkemesi ise Tuncel'in, hakkaniyete uygun ve makul sürede yargılanma haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Yüksek mahkeme, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması bakımından yeniden yargılama yapılmasına karar verdi. Tuncel'e de 5 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmedildi.

Tuncel, Haziran'daki genel seçimlerde aday olmayacak. Tuncel'in yeniden yargılanmasına karar verilmeseydi milletvekilliği sona erdiği için hapse girmek zorunda kalacaktı.

ulusalkanal.com.tr