CHP'li vekilden sert tepki: PKK okul yakıyor, CHP neden susuyor

CHP'li vekilden sert tepki: PKK okul yakıyor, CHP neden susuyor

PKK’nın Güneydoğu’da Kürtçe eğitim veren okul açması ve devlet okullarını yakması CHP’li Milli Eğitim Komisyonu üyeleri tarafından tepkiyle karşılandı. CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, PKK’nın NATO ile birlikte hareket ettiğini belirtti. İstanbul milletvekili Nur Serter de CHP’nin yaşananlara sessiz kalmasını eleştirdi. PKK’nın bölgedeki yeni tavrını değerlendiren uzmanlar da PKK’yı NATO ve ABD’nin şımarttığını bildirdiler.

'PKK'YI NATO VE ABD ŞIMARTIYOR'

NATO’nun Galler zirvesi sonrası PKK eylemlerinde yeni bir hareketlilik yaşanmaya başladı. Barzani bölgesinde ABD’nin askeri haline gelen PKK, Türkiye’de yeni hamleler yapma çabasına girdi. Yasa dışı bir şekilde Kürtçe eğitim veren okul açan PKK, fırsat bulduğu yerlerde de devlet okullarını da yaktı. Bu arada dün devlet okullarını boykot eylemi yaptı. Eylemlerde pek başarılı olamasa da bu durum bölge uzmanları tarafından, “PKK’yı NATO ve ABD şımartıyor” şeklinde yorumlandı.

HERKES SEYREDİYOR

Yaşananlara devletten, hükümetten, TBMM’de temsil edilen milletvekillerinden tepki gelmemesi tartışma yarattı. CHP’nin TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi milletvekilleri PKK’ya gösterilen hoşgörüye sert tepki gösterdiler.

CHP’nin olaya sessiz kalmasını da eleştiren milletvekilleri şunları söylediler:

'EĞİTİM BİRLİĞİ YOK EDİLİYOR'

CHP Milli Eğitim Komisyonu üyesi Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar: Türkiye’de ve bölgede yeni bir süreç başladı. PKK artık NATO ve ABD’nin yeni müttefiki. PKK, NATO ve ABD ile birlikte hareket ediyor. PKK, ABD’nin IŞİD operasyonu ile uluslararası arenada akredite kazanma peşinde. CHP’nin Güneydoğuda yasa dışı okul açmasına ve devletin okullarını yakmasına sessiz kalması kabul edilemez. Sukut ikrardan gelir. Buna tepki gösterilmiyorsa kabul ediyorum demektir. Irak’ın Kuzeyinde bile ana dilde eğitim yok. PKK’nın amacı başka. Eğitim birliği yok ediliyor. Okul yakmanın IŞİD’den ne farkı var.

'BÖLÜNMEYE GİDEN SÜRECE SESSİZ KALIYORLAR'

CHP Milli Eğitim Komisyonu üyesi Nur Serter: Güneydoğu’da PKK yasa dışı okullar açıyor. Devletin okullarını yakıyor. Ama nedense herkes suskun Devlet de iktidar da Meclis'te temsil edilen partiler de seslerini çıkarmıyor.

Yaşananlar açıkça anayasaya karşı koyuş. ‘İstediğimi yaparım, okul da açarım, vergi de alırım’ diye meydan okunuyor. PKK kendi altyapısını hazırlıyor. Adı konulmadan özerk bölge oluşturuluyor. Önce fiili durum yaratılıyor, sonra yasal düzenleme gerçekleştiriliyor. Bu resmen bir bölünme sürecidir. Türkiye “çözüm süreci” adı altında koşar adımla “çözülme” sürecine gidiyor.

CHP yaşananlara isyan etmesi gerekirken ses çıkarmıyor. CHP ve MHP muhalefet partileri olarak ciddi tepki göstermesi gerekiyor. Ama ne yazık ki siyasi partilerimiz “çözülme” sürecinin içine girmişler. Bölünmeye giden sürece sessiz kalıyorlar.

Aydınlık