Partilerde liste depremi

Meclis’teki partilerde deprem etkisi yaratan milletvekili aday listeleri tartışılmaya devam ediyor. AKP'de FETÖ'yle yakınlığı olduğu belirtilen isimlerin yeniden listelere alınması parti tabanında büyük rahatsızlık yarattı. CHP ve İyi Parti'de ise sırasını beğenmeyen adayların ve teşkilatların istifaları devam ediyor.

AKP'nin milletvekili listelerine FETÖ tartışması damga vurdu. CHP ve İyi Parti'de ise istifalar ve tepkiler peş peşe geldi.

21 Mayıs saat 17 itibariyle kesinleşen milletvekili aday listeleri, Vatan Partisi dışındaki partilerden deprem etkisi yarattı.

Menzilciler ile FETÖ'cülerin korunduğu eleştirileri yapılan AKP listelerinde FETÖ'yle bağı olduğu belirtilen isimlerin yoğunlukta yer alması parti tabanında büyük rahatsızlığa neden oldu.

AKP'deki tartışmalı isimlerden İstanbul'dan aday yapılan Bülent Arınç'ın oğlu Ahmet Mücahit Arınç'ın listede yer alması tepki çekti. Bir AKP'li vekil, "Arınç'ın oğlu başka partiden aday yapılsaydı o partinin FETÖ'cülüğü kalmazdı" ifadelerini kullandı.

FETÖ lideri Fethullah Gülen ile bu fotoğraf karesinde yer alan bazı vekillerin de yeniden aday yapılması bir başka tartışma konusu... AKP yöneticileri, Gülen’i Pensilvanya’da ziyaret eden Osman Ören, İsmail Tamer, Bayram Özçelik, İlknur İnceöz ve Vedat Demiröz’ün aday yapılmasının doğru olmadığını savundu. Aydınlık gazetesine konuşan AKP’li yetkililer, "Bu listeyle FETÖ ile nasıl mücadele edeceğiz" sorusunu sordu.

Ayrıca Kayseri'de de parti tabanında temayül yoklaması tepkileri var. Kayseri'deki partililer, aday belirlemek için yapılan eğilim yoklamasına uyulmadığı görüşünde.

AKP'de bunlar yaşanırken CHP ve İyi Parti'de ise yeni istifalar geldi. CHP'nin Tekirdağ'dan 6'ıncı sırada aday olarak gösterdiği Arzu Mandalı Sucu ile Hatay'dan aday yapılan Hasan Ramiz Parlar, adaylıktan çekildi. Ayrıca CHP Düzce ve Uşak'ta il yöneticileri istifa etti. Ulusal Kanal'ın edindiği bilgilere göre listeye koyulmayan mevcut milletvekillerinden 26'sı yeni süreçte de birbirleriyle görüşmeyi sürdürme kararı aldı.

Düzce ve Uşak'ta İyi Parti yöneticileri de aday listelerini gerekçesi göstererek istifalarını CHP Genel Merkezine bildirdi. Uşak'ta 14 kişi istifa ederken, Düzce'de ise 6 yönetici istifasını verdi. Düzce'de istifa edenler açıklamalarında, İyi Parti'deki çabalarının boşa olduğunu söyledi.

İzmir'den aday olmak istediği için kendisine verilen Kayseri 1'inci sırayı kabul etmeyen Yusuf Halaçoğlu tartışması da İyi Parti'de sürüyor.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener böyle dese de Halaçoğlu'nun İzmir veya Ankara'da liste ikinciliğini kabul ettiği, ancak buna rağmen listeye koyulmadığı belirtildi.

Saadet Partisi'nde de dikkat çeken bir tepki geldi. Diyarbakır'dan aday yapılması için kendisine söz verilerek yüksek miktarda para alındığını savunan Sebğatullah Seydaoğlu son anda kendisinin adaylıktan çıkartıldığını iddia etti.

PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin milletvekili aday listelerinde ise mezhepçilik ve etnik kimliğe dayalı aday profilleri öne çıktı.

ulusal.com.tr