46 yıl sonra resmen açıldı: Halk Maraş'a akın etti

KKTC'de Kapalı Maraş bölgesinin bir kısmı halkın kullanımına açıldı. Kıbrıs halkı hayalet şehri canlandırdı. Vatandaşlar, Maraş'ın sokaklarına akın etti. KKTC Başbakanı Ersin Tatar da bölgeyi ziyaret etti. Tatar'a ilgi yoğun oldu. Türkiye'den de atılan bu devrim niteliğindeki adımla ilgili tebrik mesajları geldi.

46 yıl sonra resmen açıldı: Halk Maraş'a akın etti

Kıbrıs tarihi bir gün yaşadı. 46 yıllık hsaret sona erdi. Yıllardır kapalı olan Maraş'a halk adım attı. Devrim niteliğindeki gelişme sonrası Kıbrıs Türkleri hayalet şehri canlandırdı. Bölgenin ilk günden en ağır konuğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ersin Tatar oldu. Tatar, Kapalı Maraş'ta işte böyle karşılandı.

Gazimağusa'daki Maraş bölgesinin büyük çoğunluğu Türk vakıflara ait. Kıbrıs Barış Harekatı sırasında son anda Rum tarafının silahlı işgalinden kurtarılıyor. O günden itibaren Maraş bölgesi kapalı halde ve askeri kontrol altındaydı. Ta ki bugüne kadar. Şimdi vatandaşlar bir elinde Türk bayrağı diğer elinde KKTC bayrağı ile o sokaklarda dolaşıyor.

"Turizm cenneti" olarak tanımlanan bölgeye bugüne kadar, sadece özel izinle girişe izin veriliyordu. Rumların hak iddia ettiği bölgede artık zincirler kırıldı.

Envanter çalışmaları 2019'da başladı ve bu günlere gelindi. Kapalı Maraş açıldı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı, neredeyse yarım asır sonra Kapalı Maraş'a girdi.

Kıbrıs Türkünün haklarını yok sayan Annan Planı'nda Maraş, Rum tarafına hediye edilecekti. Plan hayata geçmedi. Kapalı Maraş'ın açıldığı ilk gün KKTC Başbakanı Ersin Tatar da bölgeye gitti.

Tatar, Kıbrıslılar tarafından coşkuyla karşılandı.

KKTC'de Maraş'ın yeniden yerleşime açılmasıyla ilgili çalışmalar Türkiye tarafından büyük destek gördü. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Kıbrıs Türk halkının Maraş'ın sahil şeridinden faydalanmak üzere kapalı bölgeye girmesini ilk adım olarak" niteledi.

Milli Savunma Bakanlığı, Kapalı Maraş'ın açılmasıyla ilgili Twitter hesabından bir paylaşım yaptı. Paylaşımda, "Sembolik anlamı büyük olan ve 46 yıllık hasreti bitiren bu adım hayırlı olsun" ifadelerine yer verildi.

ulusal.com.tr

kıbrız