Doğu Karadeniz'de çay hasadı başladı

Doğu Karadeniz'de çay hasadı başladı. Çay üreticileri bahçelerinin yolunu tutarken, yurdun dört bir yanından da hasat için yurttaşlar memleketlerine akın ediyor. Bu eşik aşıldı ama çay üreticisi yıllardır süregelen sorunlarına kalıcı çözüm bekliyor.

Doğu Karadeniz'de çay hasadı başladı

Seyahat yasağı ne olacak? İşçi sorunu nasıl çözülecek? Dalında mı kalacak? Salgın sebebiyle bu ve bunun gibi pek çok soru vardı. Çok tartışıldı. Tüm bunlar şimdi geride kaldı ve nihayet çay hasadı başladı.

İçişleri Bakanlığı genelgesiyle ÇAYKUR'a kayıtlı üreticilere, izin belgesi almak şartıyla seyahat izni verildi. Şimdi onlar, yaşadıkları kentlerden çay bahçelerinin bulunduğu memleketlerine gidiyor.

Yurdun dört bir yanından yurttaşlar yollara düştü. Özel araçlarıyla gidenler de vardı. Otobüsler için otogarlarda yoğun kalabalıklar oluşturanlarda.

Rize'ye giden yurttaşları kent girişinde polis, jandarma ve sağlık ekipleri karşılıyor. İzin belgeleri kontrol ediliyor. Ateşleri ölçülüyor. Sonra da genelgeyle getirilen kurallara uyacaklarına dair taahhütname imzalatılıyor.

Sağlık kontrolünden geçenler, tedbirler kapsamında bir hafta evlerinde karantinada kalacak. Bu vatandaşların temel ihtiyaçları, Rize Valiliği Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından karşılanacak.

Öte yandan çay üreticileri de bahçelerinin yolunu tuttu. Bölgede 65 yaş üstü ve 20 yaş altı kişiler, çay hasadı için sokağa çıkma yasağından muaf tutuluyor. Kimisi şehir dışından yardıma gelecek aile fertlerini bekliyor. Kimisi ise hasadını kendisi yapıyor.

Hasat başladı başlamasına ancak çay üreticisi açıklanan fiyattan ve özel sektörün fiyat düşürmesinden dertli... Onlar sorunlarına artık kalıcı çözüm bekliyor.

ulusal.com.tr

doğu karadeniz çay