Piyasalarda koronavirüs etkisi sürüyor
Piyasalarda koronavirüs etkisi sürüyor. Borsalar yeni haftaya negatif başladı. Petrol 17 yılın dibine geriledi. Çin Merkez Bankası da piyasaya likidite verdi, kredi faizini düşürdü. Güney Afrika ise IMF’nin kapısını çalabilir…
Koronavirüsün tetiklediği ekonomik kriz borsaların da yeni haftaya negatif başlamasına neden oldu.
Dünyanın birçok ülkesinde salgın etkileriyle mücadele sürerken hafta sonu yayılımın hız kesmeden devam etti. ABD borsaları cuma günkü kapanışlarda yüzde 4'lerin üzerinde değer kaybetmişti. ABD vadeliler gece yarısı negatif seyrederken sabaha karşı hafif artıya geçti. Haftanın açılışını yapan Asya borsalarının tamamında eksiler görüldü. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,57 geriledi.
Çin'de Şanghay bileşik endeksi, kapanışa yakın yüzde 0,95 azalarak 2.745,77 puan oldu. Çin Merkez Bankası ise vakit kaybetmeden hamle yaptı. 17 Şubat'tan bu yana ilk kez finans sistemine likidite sağlandı. Aralık 2018'den beri en uzun hareketsiz dönem sonlandı. Banka ayrıca kredi faizini de düşürdü. Çin Merkez Bankası, ters repo faiz oranında son 5 yılın en büyük indirimini yaparak, beklenmedik bir şekilde 20 baz puan aşağı çekti.
Petrol fiyatları, koronavirüs için karantina tedbirlerinin dünyanın en büyük ekonomilerinde artması ile düşüşe geçti. Petrol, arzın artmakta olduğu bir ortamda talebin hızla düşmesinin etkisi ile 17 yılın en düşük seviyesine indi.
Küresel piyasalardaki negatif başlangıcın etkisiyle Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi de yüzde 0,21 düşüşle 88 bin puanın altında başladı. Açılışın ardından ilk dakikalarda kayıplar yüzde 1'i aştı.
Kurlarda da dalgalanma sürüyor. Dolar 6,52'nin üzerinde. Avro ise 7,20 seviyelerinde...
Güney Afrika ise koronavirüs ile mücadele için IMF ve diğer uluslararası kurumlardan kredi istemeyi değerlendiriyor.
Açıklamayı Güney Afrika Maliye Bakanı Tito Mboweni (Tito Emboveni) yaptı. “Eğer IMF veya Dünya Bankası'na ya da Kalkınma Bankası'na başvuruda bulunursak bu sadece sağlık müdahaleleri için finansman için olacak” dedi. Bu arada Moody's, ülkenin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürdü. Gelen not indiriminin ardından Güney Afrika para birimi Rand haftaya yüzde 2 üzerinde kayıpla başlayarak yeni bir dip yaptı.
ulusal.com.tr