İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’ten rest

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş üyesi ve Almanya arasında süren nükleler müzakerler karşılıklı restleşmelere dönüştü. Rus Devlet Ajansı’na göre İran Dışişleri Bakan’ı Cevad Zarif, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi’ne “Sakın bir İranlı’yı tehdit etmeye kalkışmayın” ifadesini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’ten rest

İran'ın nükleer programıyla ilgili Viyana'da yürütülen müzakerelerin son aşamasında ipler iyice gerildi.

Rus devlet ajansı RIA Novosti, İran ile Avrupa Birliği ve Amerika arasında 6 Temmuz pazartesi günü büyük bir tartışma yaşandığını yazdı.

Ajans’a göre tartışma şöyle gelişti: Amerikan müzakere heyeti İran’ın füze gücünün bölge için bir tehtid olduğunu söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif bu sözlere sert bir yanıt verdi. Zarif; “Batı dünyasının teröristlere olan silah yardımı bölgeyi içinden çıkılması güç bir duruma getirdi” dedi.

İran’lı Bakan'ın yanıtı üzerine AB Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Federica Mogherini, İran’lı heyete “Müzakere masasını terk ederiz” tehtidini yöneltti. Zarif bu tehtidi de karşılıksız bırakmadı.

Mogherini’ye Sakın bir İranlı’yı tehdit etmeye kalkışmayın” diyen İranlı Bakan’a Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da destek verdi. Lavrov “Ayrıca bir Rus’u da” ifadesini kullandı.

Devam eden müzakerelerle ilgili İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de bir açıklama yaptı. Ruhani, İran’ın kendisini müzakere ve ambargo sonrası döneme hazırladığını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Ryabkov da müzakerelerdeki yolun yüzde 95'inin tamamlandığını, ancak son birkaç metrenin en zor adımları içerdiğini dile getirdi.

ulusalkanal.com.tr