Bakan Arslan e-devletin sağladığı tasarrufu açıkladı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, kullanıcı sayısı 37 milyonu aşan e-devlet hizmetinin sağladığı tasarruf miktarını açıkladı.

Bakan Arslan e-devletin sağladığı tasarrufu açıkladı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Turkcell Teknoloji Zirvesi'ndeki konuşmasında teknolojinin hayata getirdiği değişim ve dönüşüme işaret etti.

Bilişim teknolojilerinin dokunmadığı alanın neredeyse kalmadığını belirten Arslan, bu bağlamda nesnelerin interneti, Endüstri 4.0, yapay zeka, büyük veri, bulut bilişim, sanallaştırma, akıllı şehirler, akıllı ulaşım gibi yüksek teknolojili gelişmelerin günümüz dünyasını şekillendirdiğini söyledi.

'e-devlette hizmet sayısı 3 bin 61'e ulaştı'

Siber güvenliğin önemine dikkati çeken Arslan, bu konuda bakanlık olarak hassasiyetle çalıştıklarını anlattı.

Arslan, bu kapsamda bakanlık olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek, konuşmasını şöyle sürdürdü.

"Dünyanın en iyi haberleşme altyapılarından birine sahip olan bir Türkiye'ye ulaştık. Fiber uzunluğumuz 325 bin kilometreyi aştı, geniş bant abone sayımız 68 milyonu aşmış durumda, bunun 56 milyon 500 bini mobil geniş bant abonesi. Sabitte 2 milyon 200 bini aşan fiber abonemiz var, bilişim sektörü büyüklüğümüz ise 94 milyar Türk lirası. E-devlet ve siber güvenliğe ilişkin mevzuat ve stratejiler ortaya koyduk. 'Akılı Ulaşım Sistemleri' stratejimizi yakın zamanda devreye alacağız.

'Bir yılda 1,9 milyar dolar tasarruf sağladık'

e-devlette kullanıcı sayımız 37 milyonu aşmış durumda. e-devlet üzerinden hizmet veren kurum sayısı 428 ve hizmet sayısı 3 bin 61'e ulaştı. Tüm kamu hizmetlerinin 2018 yılı sonuna kadar e-devlet üzerinden sunulmasına yönelik yoğun bir çalışma yürütmekteyiz. Bunu hükümet olarak önemsiyoruz ve gerekli çalışmaları yapıyoruz. 2016 itibarıyla e-devlette yaptığımız yatırımın miktarı 203 milyon Türk lirası, buna karşın sadece 2016 yılında elde ettiğimiz tasarruf rakamları 1 milyar 900 milyon dolar. 2017'ye yönelikte benzer çalışmalar yapılıyor, inanıyorum ki 2017 yılında bu alanda elde ettiğimiz tasarruf miktarı 2 milyar doların üzerine çıkacaktır. "

"4 bin yerleşim yerine sabit ve mobil genişbant hizmetini götürdük"

Ahmet Arslan, 2023 yılına kadar sabit, genişbant, internet abone yoğunluğunu yüzde 14'ten yüzde 30'a, mobil genişbant abone yoğunluğunu yüzde 71'den yüzde 100'e, fiber internet abone sayısını ise 2,2 milyondan 10 milyona çıkarmak istediklerini söyledi.

"En az 100 Mbit/sn hızda genişbant erişim sağlanabilecek hane oranını da yüzde 33'ten yüzde 100'e çıkartarak, her yerden herkese genişbantı sağlamayı hedefliyoruz." diyen Arslan, şöyle devam etti:

"Hükümet olarak, yatırımlarımızı ve teknolojiyi sadece kentsel alanlara değil aynı imkanları kırsal alanlara da götürme ve yaygınlaştırma yönünde önemli projeler yapmaktayız. Bu projeler sonucunda kurulan altyapılarla, kırsal alanlarda yaşayan vatandaşlarımıza 3G ve 4.5G kalitesi ve hızında hizmet sunuyoruz. Bugüne kadar Evrensel Hizmet kapsamında Bakanlık olarak, yaklaşık 4 bin yerleşim yerine sabit ve mobil genişbant hizmetini götürdük. 2020 yılına kadar da 3 bin yerleşim yerine daha bu hizmeti götürmeyi hedefliyoruz.

Bu altyapıyı kurarken, Ar-Ge ve yerli ürün faaliyetleri kapsamında ulusal ve uluslararası kuruluşlarla ortak çalışmalar yapıyoruz. Bir taraftan, evrensel hizmet sahalarında yerli olarak geliştirilen ULAK baz istasyonu ve küresel tedarikçilerin ürettiği baz istasyonlarını birlikte kullanımını sağlarken, diğer taraftan evrensel sahalarında yazılım tabanlı yeni nesil sanallaştırma teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalara da olanak sağlıyoruz. Bu doğrultuda, binin üzerinde yerli ürünümüz ULAK baz istasyonunu kullanmak üzere fabrika kabul işlemlerini tamamlamak üzereyiz. Ayrıca, işletmecilerin kendilerinin kurduğu ticari sahalar için de 625 adet ULAK baz istasyonu siparişi verilmiş ve bunların bu sene içinde teslimi gerçekleştirileceğini paylaşmak isterim."

e-devlet teknoloji ahmet arslan