Meksika kayıp öğrencileri arıyor

Önceki hafta sonu Meksika’daki yatılı Ayotzinapa Öğretmen Okulu öğrencilerini taşıyan otobüse yerel polis tarafından yapılan saldırı sonrasında kaybolan 43 öğrencinin aranmasına devam ediliyor

Meksika kayıp öğrencileri arıyor

Önceki hafta sonu Meksika’daki yatılı Ayotzinapa Öğretmen Okulu öğrencilerini taşıyan otobüse yerel polis tarafından yapılan saldırı sonrasında kaybolan 43 öğrencinin aranmasına devam ediliyor.

İlk saldırı yerinde üç öğrenci cesedinin bulunması sonrası derinleştirilen soruşturmada bir katliamın ipuçlarına ulaşıldı.

Geçen hafta gözaltın alınan dört kişinin gösterdiği dört ayrı toplu mezarda altmış dolayında yakılmış ceset bulundu. Tespit edilen cesetlerin on beşinin aranan öğrencilerin bir bölümü olduğu sanılıyor.

Meksika’nın orta kesiminde yüz otuz bin nüfuslu Iguala’daki Öğretmen Okulu öğrencileri her hafta sonu ulaşım için otobüs işgal etmekteydi. Önceki hafta Cuma akşam dokuz otobüsü işgali sırasında polis öğrencilere ateş açtı.

Öğrencilerden bazıları saldırıdan kurtularak olayı arkadaşlarına haber verdi. O gece, öldürülen üç öğrencinin cesedine ulaşıldı. Ancak kayıp 43 öğrenciden haber alınamıyordu. Öğrencilerin yerel polis ve çetelerin işbirliğince katledildiği tüm kent tarafından bilinen bir gerçekti. Yirmi ikisi polis, otuz altı kişi olay sonrasında tutuklanmış fakat diğer öğrencilere dair bir ize rastlanmamıştı. Tutuklananlar arasında bölge valisinin ailesinden bir uyuşturucu kartel şefi de vardı.

Katliam geçen hafta tüm Latin Amerika’da protestolarla kınandı.

Özgür Uyanık

Buenos Aires