Kahraman komutan!

Bugün 20 Temmuz 2014.. Kıbrıs Barış Harekatı'nın 40'ıncı yıl dönümü. Harekatın başarıya ulaşmasında öyle kritik anlar yaşandı ki, üzerinden yıllar geçse de unutulmadı. Genç bir teğmen olarak harekata katılan Muzaffer Tekin ve Kıbrıs'ta bulunan "Zafer Tepe"nin hikayesi var sırada.

Kırk yıl önce bugün Rum çetelerin başlattığı katliamlara dur demek için, Türkiye ve Kıbrıslı Türkler harekete geçti. 20 Temmuz 1974 sabahı Türk ordusu, adaya saat 6:05'ten itibaren havadan indirme ve denizden çıkarma yapmaya başladı.

Aynı gün KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, yapılan çıkarmayı radyodan ilan etti. Denktaş, "Tanrı kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ve onların ayrılmaz bir parçası olan mücahit ordumuza kuvvet bahşetsin. Zafer nasip eylesin. Zafer haktan yanadır" diyordu.

Türk birlikleri, Rum çetelerinin baskısı altındaki Kıbrıs Türklerinin yardımına koşmuş, kanlı katliamlara dur demek için mücadelenin fitlini ateşlemişti.

Ada'da örgütlenen mücahitlerle birlikte Ada'daki Türklerin güvenliği sağlanıyordu.

Şiddetli çatışmalar yaşanan Ada'da Türk birlikleri hızla ilerliyordu. Bu ilerleyiş sırasında genç bir teğmen göze çarpıyordu: Zafer Teğmen!

Bolu Komando Tugayı'nda görevli genç bir teğmen olan Muzaffer Tekin, takımıyla birlikte Kıbrıs topraklarına ayak bastı. Tekin, kahraman bir teğmen olarak takımının başında rum çemberini yararak ilerlemeye başladı.

Harekâtta en çok muharebeye giren takımın komutanıydı. Lapta ile Karapa arasındaki tepeyi Grivas'ın EOKA-B'cilerinden ele geçirdi.

Henüz 24 yaşındaydı. Bu genç teğmen tarihe, "Kıbrıs Barış Harekâtının seyrini değiştiren subay" olarak geçti. Üstelik Kıbrıs'ta bir tepe onun adını aldı. Başarılarından dolayı "üstün cesaret ve feragat madalyası" ile taltif edildi. Kıbrıslılar, Tekin'in Kıbrıs'ta cephe taarruzu ile ele geçirdiği tepeye onun ismini verdi: "Zafer tepe!"

Türkiye'ye bu hizmetleri yapan kahraman subay Ergenekon tertibi ile hedef alındı. 5 yılı aşkın süre cezaevinde kalan Tekin, yıllar sonra tahliye edildi. Ancak Tekin sağlığını kaybetti. 4'üncü derece kanser hastası olan Tekin, sağlık şartları nedeniyle hala hastanede tedavi görüyor.

ulusalkanal.com.tr

KKTC kıbrıs barış harekatı Muzaffer Tekin