İran'dan mezhep uyarısı: 'Emperyalizm, Şii-Sünni çatışmasıyla müdahale planlıyor'

İran İslam Mezhepleri Üniversitesi Rektörü Muhammed Hüseyin Muhtari, emperyalizmin Şii - Sünni çatışması üzerinden İslam coğrafyasına müdahale planladığını söyledi. Ulusal Kanal'a özel açıklamalar yapan Muhtari, "bizler aynı kökün dallarıyız" dedi.

İslam Coğrafyası mezhep çatışması ile karşı karşıya. İran İslam Mezhepleri Üniversitesi Rektörü Muhammed Hüseyin Muhtari, İslami ülkelerin karşı karşıya kaldığı mezhep tehdidine karşı Ulusal Kanal'a özel açıklamalar yaptı.

"Emperyalizm, Şii ve Sünni arasında, hatta bu iki mezhebin içindeki çeşitli akımlar arasında büyük çatışmalar çıkararak Müslümanları karşı karşıya getirmeye çalışıyor. Bizler bunun farkındayız. İslam dünyası aydınlarının en büyük görevi, bizleri birbirimize düşürmek isteyenlere inat karşılıklı ilişkileri geliştirmek ve birbirimiz ile bilimsel ve kültürel alışverişleri artırmak olacaktı. Bu sayede gençlerin, bu aşırıcı örgütlere katılımı engellenecek ve aslında bizlerin aynı kökün dalları olduğumuz o gençlere öğütlenecek."

Amerika ve İsrail, Irak ve Suriye'deki savaş sahasında mezhep kışkırtıcılığını sonuna kadar kullanıyor. Bu durum en fazla Türkiye ile İran'ı yakından ilgilendiriyor. İran İslam Mezhepleri Üniversitesi Rektörü Muhtari, emperyalizmin mezhep çatışmasını kışkırtıcılık ve bölgeye yerleştirilen terör örgütleri üzerinden yürttüğünü söyledi.

"İslam’a karşı iki cephenin açıldığını görüyoruz. İki cephede doğrudan emperyalizm eliyle kontrol ediliyor. Emperyalizm ilk cephede, İslam dünyasını doğrudan hedef alan hamlelerini görüyoruz, bu odaklar elinde bulunan bütün olanakları İslam dünyasına karşı kullanıyor ve kışkırtıcılık yapıyor. İkinci cephede ise bölgeye yerleştirdikleri terör grupları var, kendi elleriyle kurdukları bu gruplar sayesinde kendi ülkelerinde İslam dinini aşırıcılığı barındıran bir din olarak lanse ediyor. İslam’ın şiddet içeren karanlık bir inanç olduğu algısını yaratarak bölgedeki eylemlerini haklı ve meşru göstermeye çalışıyorlar."

HABER/KAMERA: YAKUP ASLAN

ulusalkanal.com.tr

iran emperyalizm şii Sünni