Aile hekimleri iş bıraktı

Zorunlu acil nöbeti görevini angarya olarak niteleyen aile hekimleri Sağlık Bakanlığını uyardı

Aile hekimleri iş bıraktı

Türkiye genelinde aile hekimleri bugün iş bıraktı. Nedeni ise TBMM Genel Kurulu'na sevk edilen tam gün yasa tasarısını da içeren torba yasayla aile hekimlerine acil nöbet zorunluluğu getirilmek istenmesi. Aile Hekimleri acil servislerde yaşanan yığılmanın sebebinin kendilerinin olmadığını, görev tanımları dışında verilen her görevin angarya olduğunu belirterek Sağlık Bakanlığı'nı protesto ettiler. Antalya'daki eylemin adresi Muratpaşa 2 Nolu Aile Sağlığı Merkezi önü oldu. Sağlık Bakanlığı'nın bu uygulamada ısrar etmesi halinde koruyucu sağlık hizmetlerinde aksaklıkların oluşacağını, sağlıkta memnuniyetin ortadan kalkacağını ve aile hekimliği sisteminin çıkmaza girerek istifaları da beraberinde getireceğini belirten hekimler, Sağlık Bakanlığı'nı uyardı; "Angaryalardan vazgeçin, özlük ve emeklilik haklarımızı düzeltin" dediler.

Sırada İstifalar Var

Antalya Aile Sağlığı Merkezi'nde çalışan 586 aile hekimi acil nöbeti zorunluluğunu protesto etmek amacılıyla bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Muratpaşa 2 Nolu Aile Sağlığı Merkezi önünde bir araya gelen hekimler adında açıklamayı yapan Antalya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Alp Karan, kendilerine nöbet getirilmesinin, aile hekimliği sistemini çıkmaza sokacağını belirterek, memnuniyetsizliklerin baş göstereceğini ve istifaların kaçınılmaz olacağını ifade etti.

Bakanlık Yaşanan Sıkıntılara Kökten Çözüm Üretmiyor

Acil servislerde yaşanan yığılmaların sebebinin aile hekimleri olmadığını, ortaya çıkan sorunlara geçici ve uygun olmayan çözümler bulunarak sorunun kökten çözülmediğini kaydeden Karan, Aile Sağlığı Merkezlerinde ve Hastanelerde katkı payı adı altında alınan ek ücreti ödemek istemeyen yurttaşların çare olarak acil servislere başvurduklarını belirterek Aile Hekimliği Merkezlerinde yazılan reçetelerden katkı payı alınmamasını çözüme katkı olarak önerdi. Karan, sağlık tüketiminin arttığına ama kalitenin göz ardı edildiğine dikkat çekti.

Görev Tanımı Dışındaki Her Görev Angaryadır

Ağır koşullar ve iş yüklerine rağmen aile sağlığı merkezleri çalışanlarının esas görevleri olan koruyucu sağlık hizmetlerini özveriyle yerine getirdiklerini dile getiren Karan, Sağlık Bakanlığı'nın sürekli olarak çıkarttığı yeni mevzuatlarla kendilerine yeni görevler yüklediğini, bunun da birinci basamak çalışanlarının motivasyonunu düşürdüğünü ifade etti. Sürekli yeni mevzuat çıkartan Bakanlığın, sağlıkta şiddet yasasını yıllardır çıkartmamış olmasını da eleştiren Karan, aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına eğitim adı altında hastanelerin acillerinde zorunlu nöbet görevini getirmesini, başarısız uygulamalar nedeniyle hastane acillerinde oluşan yığılmayı çözmeye yönelik bir girişim olarak niteledi. Acil tıp ve aile hekimliği görev sorumluluklarının iki ayrı tıp disiplini olduğunu hatırlatan Karan, aile hekimlerine görev tanımları dışında verilen her görevin angarya olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığını Uyardılar

Sağlık Bakanlığının bu uygulamasında ısrarcı olması halinde yaşacak tehlikelere dikkat çeken Karan, "Birinci basamak hizmetlerinde, koruyucu sağlık hizmetlerinde aksaklıklar oluşacaktır. İstatistikler tersine dönecek, sağlıkta memnuniyet ortadan kalkacaktır. Aile hekimleri bu aksaklıktan sorumlu tutulamaz" ifadelerini kullandı. Sağlık Bakanlığı'nı uyaran Karan, Bakanlığı aile hekimlerine getirilmek istenen angaryalardan vazgeçmeye, özlük ve emeklilik haklarını düzeltmeye çağırdı.

Tabip Odasından Aile Hekimlerine Destek

Aile hekimlerinin iş bırakma eylemine Antalya Tabip Odası da destek verdi. Eylemde söz alan Tabip Odası Başkanı Can Ertürk, getirilmek istenen torba yasayla tüm hekimleri ilgilendiren, dünyanın hiç bir yerinde görülmeyen uygulamaların hayata geçirilmek istendiğini kaydetti. Ertürk; "Bir olayın olduğu yerde bir polis yada asker tıbbi müdahale yapabilir maddesi vardır. Ama hekim müdahale yapacağı zaman 'ruhsatın nerde' diye sorulmakta, eğer müdahale ederse 1 ile 3 yıl arasında yargılanma ve 20 bin iş günü para cezası bu maddenin içindedir" diye konuştu. Baştan sona haksızlıklarla ve dünya tıbbına aykırı maddelerle dolu olan uygulamayı kınayan Ertürk, aile hekimliği sistemini kurarken daha sonra başına gelecekleri hesap edemeyen Bakanlığın ceremesini aile hekimlerinden çıkartamayacağını belirtti.

Yoğun yağışın altında gerçekleşen eylemde hekimler 'Direne Direne Kazanacağız' sloganını attılar.

Haber: Devrim Dönmez - Fotoğraf: Merve Demirağ / ANTALYA

ulusalkanal.com.tr

antalya eylem hastane sağlık bakanlığı iş bırakma