“Her Engelli Öğrenci Bir Fidan“ projesi
Proje kapsamında Avcılar Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrencileri, elleriyle atları besledi, fidan dikti
İSTANBUL (AA) - Avcılar Özel Eğitim Uygulama Okulunda okuyan orta ağır düzey zihinsel engelli ve otizmli çocuklara yönelik, "Her Engelli Öğrenci Bir Fidan" projesi kapsamında, engelli öğrenciler hayvan hastanesindeki atları besledi, fidan dikerek hatıra ormanı oluşturdu.
Avcılar Özel Eğitim Uygulama Okulunun, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Veteriner fakültesinin desteğiyle hazırladığı proje kapsamında, orta ağır düzey zihinsel engelli ve otizmli çocuklar, öğretmenleri ve aileleriyle Avcılar'daki kampüste bulunan hayvan hastanesine geldi.
Buradaki atlarla ilgilenen öğrenciler, öğretmenleri ve ailelerinin yardımıyla atları sevdi, elleriyle onları besledi. Öğrenciler daha sonra kendilerine ayrılan alana giderek, burada fidan dikti ve "Engelsiz kalpler hatıra ormanı" oluşturdu.
Avcılar Özel Eğitim Uygulama Merkezi Okul Müdürü Recep Sözveren, orta ağır düzeyli zihinsel engelliler ve otizmli öğrencilerin sosyalleşmesini sağlamak için değişik projeler yaptıklarını söyledi.
İmkan verildiğinde engelli öğrenci ve bireylerin normal insanların yaptıklarını yapabileceklerini vurgulayan Sözveren, gerçekleştirdikleri etkinlikte öğrencilerin çok mutlu olduğunu aktardı.
Projeyle öğrencilere hayvan, ağaç ve doğa sevgisini kazandırmayı amaçladıklarını belirten Sözveren, zaman zaman öğrencilerin buraya gelerek, diktikleri fidanların bakımını yapacağını ifade etti.
Okul olarak farklı projeleri hayata geçirdiklerini anlatan Sözveren, şöyle konuştu:
"Öğrencilerimize fotoğraf çekmeyi öğrettik ve onlar daha sonra İstanbul'un tarihi ve turistik yerlerini gezerek, 5 bine yakın fotoğraf çekti. Bunların içinden 60 fotoğraf seçildi ve 'Deklanşöre engel yok' başlığıyla farklı bir fotoğraf sergisi yaptık. Sadece öğrencilere değil, anne babalar için de etkinlikler yapıyoruz. Bir süre önce 100 engelli anne, baba ve çocuğumuzu Boğaz turuna götürdük. Öğrencilerimizin üretime dahil olması için geçen yıl üç işletmede çalışmalarını sağladık. Toplumun engelli birey ve çocukları fark etmesi için bu tür farklı etkinlikler yapıyoruz. Bu yıl için de çocuklarımızın fark edilmesi amacıyla 'Ünlülerle Selfie' projesini hazırladık. Engelli bireyler ve öğrenciler topluma uyum sağlamaya hazır ama toplumun da onlara hazır olması için bu tür programları gerçekleştiriyoruz. Engellilere yeterli imkan tanındığında, normal kişiler gibi başarılı olabildiklerini görüyoruz."
İÜ Veteriner Fakültesi Atçılık ve At Antrenörlüğü Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlisi İbrahim Kurban da projeyle engelli bireylere, engelleriyle toplumda yaşayabilmelerini öğretmeyi amaçladıklarını söyledi.
Onların da "Toplumda varız" diyebilmesini istediklerini dile getiren Kurban, özel öğrencilerin normal insanlar gibi birçok aktiviteyi yapmalarını sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.
Kurban, "Yeter ki gönüllerde, yüreklerde, kalplerde engel olmasın. Bedensel ve zihinsel engelli çocuklarımızı 'topluma nasıl kazandırırız, onları toplumla nasıl iç içe geçirebiliriz' diye projeye başladık." ifadelerine yer verdi.
Engelli öğrencilerin atları beslediğini, onlarla duygusal bağlarını pekiştirdiklerini belirten Kurban, engelli öğrencilerde fidan dikerek, hatıra ormanı oluşturduklarını sözlerine ekledi.