PKK suikastı JİTEM'e bağlandı

1993 yılında öldürülen Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'la ilgili iddianame tamamlandı. İddianame, 20 yıllık zamanaşımı süresinin dolmasına sadece 1 gün kala mahkemeye gönderildi. PKK suikasti sonucu yaşamını yitiren Aydın'ın ölümü JİTEM'e bağlandı. Dayanak ise tanıdık biri: Gizli Tanık!

PKK suikastı JİTEM'e bağlandı

Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın suikastında zaman aşımına bir gün kala iddianame hazırlandı. Diyarbakır Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede, Aydın'ın PKK suikasti sonucu yaşamını yitirmediği öne sürüldü. Suikast JİTEM'e bağlandı.

Aydın, 1993 yılında Lice ilçesindeyken PKK'nın ilçeye düzenlediği saldırıda yaşamını yitirmişti.

Savcılık, Aydın'ın da yaşamını yitirdiği saldırıyı PKK'nın gerçekleştirdiğine dair hiçbir kanıt olmadığını savundu. İddanamede, saldırı sırasında DEP binasının hedef alındığı, polis ve askere ait binalarına ise saldırı gerçekleşmediği belirtildi.

PKK'nın aklandığı iddianamede suç, bir gizli tanık ifadesine dayandırılarak bögede görevli askerlerin üstüne atıldı.

İddianamede Gizli Tanık Ataç'ın ifadelerine yer verildi. Ataç, Kıdemli Üsteğmen Tünay Yanardağ'ın Kurmay olmasını engelleyeceği iddiasıyla Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ı öldürttüğünü öne sürdü. Tünay Yanardağ'ın "Lice'ye operasyon olacak" iddiasıyla bir duyum raporu hazırladığı, Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da bölgeye denetleme amaçlı gittiği belirtildi. İddiaya göre bu sırada dönemin Diyarbakır Alay Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu'nun emriyle Lice'ye operasyon başlatıldı.

Bu iddialarla Tünay Yanardağ ve Eşref Hatipoğlu hakkında, "Taammüden öldürme", "Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik", "Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma" iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

ulusalkanal.com.tr

pkk