Trabzonspor'un borcu açıklandı

TRABZONSPOR Kulübü'nün 71'inci Olağan Mali Genel Kurulu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Trabzonspor'un borcu açıklandı

Yeterli katılımın sağlandığı 71’inci Olağan Mali Genel Kurul, Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Kulüp Başkanı Muharrem Usta, yönetim kurulu üyeleri, eski başkanlardan İbrahim Hacıosmanoğlu ile Ahmet Celal Ataman ve delegelerin katılımıyla yapıldı. Divan Başkanlığına seçilen Şükrü Kuleyn’in yaptığı açılış konuşmasının ardından gündemdeki maddelere geçilirken, ilk olarak kulüp Genel Müdürü Sinan Zengin, Yönetim Kurulu’nun idari ve mali raporları hakkında delegelere bilgi verdi.

NET BORÇ 559 MİLYON

Daha sonra kürsüye çıkan Denetleme Kurulu Başkanı Mahmut Ören, Trabzonspor Kulübü ve bağlı şirketlerin mali ve idari denetime tabi tutulduğunu belirterek, kısa vadeli borçların 370 milyon 548 bin 658 lira, uzun vadeli borçların 303 milyon 151 bin 497 lira, net borcun ise 559 milyon 308 bin 817 lira olduğunu açıkladı.

Trabzonspor Kulüp Başkanı Muharrem Usta söz alarak eleştirilere cevap verirken, kulübün ekonomik durumuyla ilgili de açıklamalarda bulundu. Sorumluluk alanların doğal olarak eleştirildiğini belirten Usta, şunları söyledi:

"Kulübümüzde bugüne kadar hangi başkanımız görev aldıysa, başarılı olduğu dönemlerde bile çok eleştirildikleri olmuştur. Haliyle İbrahim başkan sitem etti ama başkanlık döneminde onu da eleştirdiler. Başkanlığı dönemde kendisine kanımın son damlasına kadar destek vermiş birisiyim. Hiç muhalefet yapmadım, buna herkes şahittir. Şimdi biz bu görevdeyiz."

"HALI ALTINA GİTMİŞ TEK KURUŞ YOK"

Başkan Usta, konuşmasının ardından kulübün son 10 yılındaki borç artışının da içerisinde yer aldığı bir sunum gerçekleştirdi. Kulübün durumunu herkesin bilmesi gerektiğini söyleyen Usta, şöyle konuştu:

"Derdimiz ve amacımız Trabzonspor kulübünü içerisinde bulunduğu durumdan çıkarmak ise bence hep birlikte hatamızla sevabımızla sarılmasını bilelim. Borcumuz 2007’de 38 milyon, 2008'de 70 milyon, sonra devam ediyor. Şampiyon olduğumuz 2010-2011 yılında 105 milyon. 2015’te bizim seçime girdiğimiz dönem 397 milyon liraydı. Bu raporla seçime girdik. 2015 Aralık ayı bizim göreve geldiğimiz dönemde asıl borcumuz 566 milyon liraydı. Şu anda borç 559 milyon lira. Bu borçların bir kısmı İbrahim beyin döneminde olduğu gibi bir kısmında da yılların birikimleri var. Kongrelerde genelde mümkün olduğunca borcumuz az görünürse iyi olur mantığı var. Ben şu an şeffaf bir şekilde herkese şunu söylüyorum. Trabzonspor’un borcu şu an itibariyle 559 milyon. Halı altına gitmiş tek kuruş yok."

"397 MİLYON OLAN BORÇ KULÜBÜ DEVRALDIĞIMIZDA 566 MİLYON LİRAYA ULAŞTI"

2015 yılında 30 Ekim’den 10 Aralık’a kadar olan 40 günlük sürede oyunculara 15.5 milyon lira ödeme yapıldığına değinen Usta, "Oyuncu tazminatları olarak 14 milyon lira, icra kapama farkı karşılığı 7 milyon lira, ecrimisil 8 milyon lira, UEFA uzlaşma gideri karşılığı 3,5 milyon lira. yapılandırma vergisinin bozulması 10 milyon lira, maaş vergi sigortası 3 milyon lira, tahakkuk ettirilmemiş futbolcu stopajı 68 milyon lira, Opet davası karşılığı 40 milyon lira, toplamda 169 milyon lira. Yani 397 milyon diye devraldığımız rakam başladığımız gün 566 milyon liraya ulaştı. Bizim durumumuzu bilmemiz ve hep beraber, hep birlikte ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız lazım. Herkesin birbiriyle sorunları olabilir. Bunlar normal ama bunu kabul edeceğiz. İşin doğasında var. Bir şeyden vazgeçemeyiz. Trabzonspor’un durumunu bilmek zorundayız" dedi.

"FAİZ VE KUR FARKINDAN DOLAYI BORÇ ARTTI"

Usta, şu ana kadar gelir anlamında bir lira açığa düşmediklerini de ifade ederek, şöyle konuştu:

"Buradan gelip geçenlere Allah sabır vermiş. İşimiz kolay değil. Bu durum herhangi bir başkanla ilgili değil, Trabzonspor’un durumudur. Bu kartopu gittikçe büyüyor. Trabzonspor'un borcunun 350 milyon lirası banka borcu. Şimdi biz göreve geldiğimizde, İbrahim Hacıosmanoğlu dedi ya, 'Ben geldiğimde 100 milyon liraydı' diye. Biz de geldiğimizde 240 milyona ihtiyaç vardı. Son 1 yılda kur artışı ve faizden kaynaklanan borç artışı 63 milyon. Yani dükkanı kapat, hiç bir şey yapma. Yaklaşık 65 trilyon eski parayla borcunuz var. Niye? Çünkü kulübümüzün içerisinde bulunduğu durum bu. Trabzonspor’un ortalama yıllık anapara ve faiz ödemesi 80 milyon giderimiz var. Şu anda futbolcuların bütçesi çok düşük; 19.5 milyon Euro. 65 milyon liralık bütçesiyle beraber giderimiz 150 milyonu buluyor. Şu anda Trabzonspor'un senelik 230 milyon liraya ihtiyacı var. Bunu bulursa borcu sabit duruyor. Ortalama 70 milyon naklen yayın geliri, 20 milyon sponsor ve reklam gelirleri var. Bunu bir şekilde hep beraber çözmeliyiz. 3 milyon seyirci geliri var. Son 5 yılda ortalama toplam 93 milyonluk gelirimiz var. 230 milyon da gider var. Bir düşünelim; burası bizim evimiz olsa nasıl çıkacağız bu işin içerisinden?"

"TRABZONSPOR BORSAYA AÇIK BİR ŞİRKET"

Usta, yöneticilerin bağışta bulunabileceği yönündeki söylemlere de cevap vererek, "Kulübe kim para verirse versin sonunda borç veriyor. Trabzonspor borsaya açık bir şirkettir. İçeriye verilen parayı Trabzonspor ona ödeyecek. Canımız yanıyor, icra geliyor, oyuncu serbest kalıyor ya, ancak onun döndürmesine fayda sağlar. Yönetim kuruluna giren birisinin Trabzonspor'a yapacağı en büyük iyilik, sıkışık dönemlerde çözüm üretmeye katkı sağlamaktır" ifadelerini kullandı.

"SEYİRCİ GELİRLERİMİZ DÜŞÜK"

Seyirci gelirlerine de dikkat çeken Başkan Usta, bu konuda da şunları söyledi:

"Türkiye'de yarıştığımız kulüplerin inanılmaz seyirci gelirleri var. Mesala Konyaspor ve Bursaspor bizim beş katımız. İstanbul takımları 50-60 katımız. 2013-2014 yılında 7 milyon lira seyirci gelirimiz var. Bu yıl ise 2,5 milyon lira. Yeni stada geçiyoruz. Avni Aker’in yıllık gideri 3 milyon lira. Yeni stadın aylık gideri yaklaşık 1 milyon ile 1 milyon 200 bin lira. Trabzonspor yeni stada geçiyor ama yıllık 15 milyon daha yeni bir maliyet üzerine alarak geçecek."

"HEP BİRLİKTE KULÜBÜ İYİ NOKTAYA TAŞIYACAĞIZ"

Trabzonspor'un 50 yıllık maziyle binlerce insanın omuzlarında yükselmiş bir kulüp olduğuna dikkat çeken Usta, 'Bizler emanetçiyiz. Hepimizi buradan geçip gideceğiz. İyi ya da kötü tarih hepimizi yazacak. Gerçekten emanetçi olma bilincinde olmamız bizim birinci şartımız. Neden? Buranın sahibi sizlersiniz. Buranın sahibi Trabzonspor'un milyonlarca sevdalılarıdır. Bu kulübü gelecek 50 yıla taşıma görevi buradakiler ve bizleri izleyenlerdir. Biz elbette iki yoldan birini seçebiliriz. Ya hep birlikte kol kola gireceğiz, hep birlikte camiayı zor günlerden iyi günlere taşıyacağız. Ben zor günlerin sadece bizimle ilgili olduğunu söylemiyorum. Kulübümüz gerçekten zor durumda. Kulübümüzü beraber ayağa kaldırabilmek adına bir emanetçi olarak sizin karşınızdayım. Onun için beraber hep birlikte kulübümüzü birlikte mutlu olacağımız bir noktaya taşıyabilirsek herkes evinde huzurlu olacak. Umarım bunu başarabiliriz" diye konuştu.

"KARTAL ARAZİSİNİ SATIN ALMAMIZ GEREKİYOR"

Kartal projesiyle ilgili de konuşan Usta, "Biz gayrimenkul satmıyoruz. Kartal Projesi bize ait değil, sadece tahsisli. Son dönemlerde Kartal’da bir proje yapıp acaba Trabzonspor'un borçlarına bir katkı sağlar mıyız diye çalışıyoruz. Önce devletten buranın satın alınması gerekiyor. Orada bir keşif yapıldı. Ben de gittim görüştüm. Metrekaresi 11 bin lira. Yaklaşık olarak KDV ile 180 milyona alacağız. Önce devletten satın alınması gerekiyor. Aldıktan sonra proje yapılıp değerlendirilmesi lazım. 8’inci maddede istenen yetki budur. Mülkümüz sadece Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri’dir. İstediğimiz Akyazı'nın devir alınması, diğeri de Kartal. Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri bu maddede hiç yok. Olmayan bir şeyi satın almak, değerlendirmek ve Akyazı’nın devriyle ilgilidir 8’inci madde" dedi.

8'İNCİ MADDE REVİZE EDİLEREK KABUL EDİLDİ

Daha sonra, 'Gayrimenkul, menkul mallar, lisanslar, haklar ve her türlü mali değer ile ilgili olarak bunların kulüp adına tescili, devri, mülkiyet değişikliği, kiralama ve benzeri her türlü işlemin kulübün ekonomik çıkarları gözetilerek yapılması konusunda yönetim kuruluna yetki verilmesi’ konularını içeren 8’inci madde yönetim kurulu tarafından revize edilerek, 'Akyazı Stadyumu'nun devralınması ve Kartal’daki arazinin satın alınması ve satılması’ olarak değiştirildi. Tartışmaların devam etmesi üzerine Başkan Muharrem Usta kürsüye çıkarak, 8’inci madde üzerinde konuşma yaptı. Usta, maddeyi tekrar değiştirerek, Kartal’daki arazinin satılması maddesini gündemden çıkarttıklarını ve maddenin, 'Akyazı Stadı'nın devralınması ve Kartal'daki arazinin satın alınması ile projelendirilmesi" olarak değiştirdiklerini söyledi. Daha sonra yapılan oylamada 8’inci madde başkan Muharrem Usta'nın revize ettiği şekliyle oy çokluğu ile kabul edildi.

YÖNETİM KURULU İBRA EDİLDİ

Trabzonspor Yönetim Kurulu'nun mali ve idari yönden ibrası gerçekleştirildi. Genel Kurul, dilek ve temenni bölümüyle devam etti. Dilek ve temenniler bölümünde söz alan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise en çok ihtiyaç duydukları şeyin birlik ve beraberlik olduğunu ifade ederek, "Eğer mücadele ettiğimiz güçler bizden daha çok yukardaysa birlikte ve beraberce mücadele edeceğiz. Hukukçu olduğum için söz aldım. FETÖ'nün kumpas soruşturmasından medet uman Fenerbahçe Spor Kulübünün başkanı, şikeye en çok battığı zamanda bile o camia dimdik arkasında durdu. Biz en temiz zamanımızda bile Sadri Şener'in arkasında duramadık. İbrahim Hacıosmanoğlu'nun arkasında kalamadık. Muharrem Usta'nın arkasında duralım. Mücadele devam ediyor. Bu mücadele hak mücadelesidir" diye konuştu.

Mali Genel Kurul, konuşmaların ardından Denetleme, Disiplin ile Arşiv ve Müze Kurulu’nun seçimiyle devam etti.