Anayasa değişikliği teklifi için ilk mesai yarın yapacak

Genel Kurul, Meclisi yetkisiz bırakacak Anayasa değişikliği teklifi için ilk mesaisini yarın yapacak. Yasama, yürütme ve yargıyı tek bir kişiye bağlamayı hedefleyen teklif için görüşmelerin aralıksız 15 gün sürmesi hedefleniyor. Gensoruyu kaldıracak 18 maddelik teklifin referanduma götürülebilmesi için 330 Evet oyu gerekiyor.

Anayasa değişikliği teklifi için ilk mesai yarın yapacak

Tartışmaların bir an bile eksik olmadığı Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen başkanlık sistemi teklifi için Genel Kurul, ilk mesaisini 9 Ocak Pazartesi yapacak.

18 maddelik teklif, yasama, yürütme ve yargıyı tek bir kişiye bağlamayı, hükümeti denetleme araçları olan gensoru ve güvenoyu uygulamalarını kaldırmayı hedefliyor.

Pazartesi günü, Cumhurbaşkanının partisine üye olabilmesinin önünü açacak teklifin tümü üzerinde görüşmeler yapılacak. Ardından maddelere geçilecek. Görüşmelerin 13 ya da 15 gün kesintisiz olarak sürmesi hedefleniyor.

AKP bakan ve milletvekillerinin görüşme boyunca Meclis'te olmasını isterken, CHP teklifin tümü üzerinde Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ı konuşturacak. Ana muhalefet partisi görüşmelerin kesintisiz bir şekilde Meclis TV'den yayınlanması için Meclis başkanlığına başvurdu ancak henüz bir sonuç alamadı.

Görüşmeler tamamlandıktan sonra oylamaya geçilecek. Teklifin referanduma götürülebilmesi için 330 milletvekilinin Evet oyu gerekiyor. Değişiklik metnini Meclis'e sunan 316 sandalyeli AKP'ye 14 vekilin daha oyu gerekiyor. Bu noktada MHP devreye girecek.

Ancak, AKP ve MHP'de ciddi fireler olacağı, teklifin 330'u bulamayacağı belirtiliyor. Edinilen bilgilere göre AKP'de 18 vekil teklifi reddederken, MHP bu sayı 20'yi bulacak.

Teklif, Genel Kurul'dan geçerse onay için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a gönderilecek. Erdoğan, teklifi onaylarsa 60 gün sonra halk oylamasına gidilecek. Anayasa değişikliğinin halk tarafından onaylanması için katılımcıların yarısının Evet oyu gerekiyor.

ulusalkanal.com.tr

meclis anayasa görüşme