AHEF İkinci Başkanı Eryazgan: Aile hekimlerine ve çalışanlarına ek ödemeler getirilmeli

Aile Hekimleri Federasyonu İkinci Başkanı Yusuf Eryazgan Ulusal Kanal’da Yeşim Eryılmaz’ın sunduğu Gün Ortası programına konuk oldu.

AHEF İkinci Başkanı Eryazgan: Aile hekimlerine ve çalışanlarına ek ödemeler getirilmeli

Salgın sürecindeki son rakamları değerlendiren Eryazgan, "Özellikle büyük şehirlerde sosyal mesafe kuralına uyulmaması bulaşta bir artışa sebep oluyor. Sosyal Mesafe kuralına mutlaka uyulması gerekiyor. Dışarıdaki insan sayısını ne kadar azaltırsak bulaşı da o kadar engelleriz." diyerek uyarıda bulundu.

Normalleşme uygulamalarını da değerlendiren Eryazgan, "Uzun bir dönem ülkemizde salgın hastalıklar görülmediği için insanlarımız bu salgın sürecine psikolojik ve sosyoekonomik olarak hazır değildi. Normalleşme sürecine ilişkin bizim önerimiz AVM ve berberlerin en az 1 Haziran'dan önce açılmaması yönündeydi. Ancak şimdi buralarda belediyelerin ve kurumların yoğun denetiminde olması gerekiyor. AVM’lerin ve berberlerin açılması fililasyon çalışmalarını da olumsuz etkileyebilir." diyerek olası senaryolardan bahsetti.

Aile hekimlerinin problemlerini de aktaran Eryazgan, "Bizler iki ayı aşkındır üç işi bir arada yürütüyoruz. Hem kendi poliklinik çalışmalarımızı yürütüyoruz hem gebe ve bebek aşılarımızı uyguluyoruz hem de fililasyon çalışmalarını devam ettiriyoruz. Bunları yaparken özellikle koruyucu ekipmana ulaşmak konusunda sıkıntılarımız devam ediyor. Sağlıkçı 7438 arkadaşımızın Kovid-19 testi pozitif çıktı. Bu insanlar bir süre aileleriyle görüşemeyecekler ve salgınla mücadele etmekte zorluk yaşıyorlar. Bizim talebimiz bir çok sağlık koluna olduğu gibi aile hekimlerine ve çalışanlarına da ek ödemelerin getirilmesidir. Sağlık çalışanlarımız hayatlarını ortaya koyarak mücadele ediyorlar. Ek ödemeler paradan ziyade çalışanlarımıza motivasyon sağlayacaktır. Ne yazık ki süreçte bürokratik sıkıntılar da yaşıyoruz. İl Sağlık Müdürleri bazı yerlerde sağlık çalışanlarının motivasyonunu düşürdüğünü gözlemliyoruz." diyerek sorunlardan bahsetti.

Eski günlere dönüşün ne zaman başlayacağına ilişkin olarak Eryazgan, "Bunun için aşı çalışmalarına bağlı olarak en az 1 yıl gerekiyor. Şu an virüsün bulaşıcılığı ve öldürücülüğü halen çok yüksektir. Sonbahar döneminde ikinci bir dalgayla karşılaşmamız muhtemeldir. Ancak bu dönem içinde yapılan çalışmalarla ikinci dalganın daha kolay atlatılabileceğini söyleyebiliriz" dedi.

# Yusuf Eryazgan