Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yunus Soner atılması gereken adımları anlattı

Alman Federal Meclisi'nin 1915 tehcirini "soykırım" olarak tanıyan kararının ardından Türkiye, yapılacak karşı hamleleri tartışıyor. Türkiye'nin en büyük kozu Almanya'da yaşayan 3 milyon Türk ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Perinçek-İsviçre davasında Türkiye lehine verdiği karar. Bunların yanında Geri Kabul Anlaşması'nın iptali, İncirlik Üssü'nün Almanya'ya kapatılması da gündemde.

Alman meclisinde 1915 tehcirinin "soykırım" olarak kabul edilmesinin ardından Türkiye'de karşı hamle tartışmaları başladı. Kamuoyu, Türkiye'nin Almanya'ya karşı atması gereken adımları tartışıyor. Vatan Partisi Genel Başkan Yarımcısı Yunus Soner atılması gereken adımları Ulusal Kanal'a anlattı.

Türkiye'nin en büyük kozu, 3 milyondan fazla Türk nüfusunun yaşadığı Almanya'da örgütlenmek.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Perinçek-İsviçre davasında Türkiye lehine karar vermiş ve 1915 tehcirinin "soykırım" olarak nitelenemeyecez demişti. Türkiye bu karara dayanarak Almanya'da iç hukuk yollarına başvurabilir.

Bu adımların dışında, Almanya'ya karşı yapılacak hamlelerin başında AKP hükümetinin Avrupa Birliği ile yaptığı geri kabul anlaşmasının iptali de var.

Almanya, koalisyon kapsamında İncirlik Üssü'nü de aktif olarak kullanıyor. Üste hem Alman uçakları hem de Alman askeri personeli bulunuyor.

Alman Meclisi'nde kabul edilen teklifte Alman hükümetine Türkiye'deki lobi faaliyetleri için kişilere ve kurumlara ödenek ayrılması çağrısı yapılıyor. Türkiye'nin de bu faaliyetleri engellemesi için yasal düzenleme yapması gerekiyior.

Öte yandan federal meclisin bu kararı Almanya içinde de tartışmalara neden oldu. Eski Hakim Jürgen Todenhöfer kararı "hukuk dışı" olarak değerlendirdi. Uluslararası Ceza Hukuku Profesörü Kai Ambos da "soykırım çok ciddi ve hukuki bir kavramdır. Bu kavram hukuki açıdan kullanılamaz" uyarısı yaptı.

Haber: Adnan Türkkan

Kamera: İhsan Ulak

ulusalkanal.com.tr

vatan partisi