Akıncı: Tek çözüm federasyon

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Kıbrıs'ta kabul edilebilir tek çözümün federasyon olduğunu söyledi. Akıncı, Rum kesiminin Doğu Akdeniz'de sondaj çalışmalarına başlaması halinde bölgede yeni gerginlikler oluşabileceğini söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta federal çözüm vurgusu yaptı. İstanbul Üniversitesi'nde öğretim üyelerine bir konferans veren Akıncı, Rum yönetiminin yetki paylaşma konusunda zorlandığını ifade etti.

Tüm taraflarca kabul edilebilir tek çözümün federasyon olduğunu belirten Akıncı, Temmuz ayına kadar yapıcı tutumlarını devam ettireceklerini söyledi.

Akıncı, Güney Kıbrıs’ta Şubat 2018’de yapılacak olan seçimlerin müzakere sürecine zarar verdiğini açıkladı.

Mustafa Akıncı, Rum kesiminnin Temmuz ayında sondaj çalışmalarına başlama niyetinin bölgede yeni gerginliklere neden olabileceğine de dikkat çekti. Akını, bölgedeki enerji yataklarının gerginlik değil, işbirliği nedeni olması gerektiğini vurguladı.

Akıncı, “Bizden kaynaklanmayan nedenlerle bu müzakere süreci başarıya ulaşmayacak olursa biz Kıbrıslı Türkler kendi kimliğimizle demokratik ve laik bir toplum olarak yolumuza KKTC olarak devam ederiz. Bizlerin vilayet olma gibi bir isteği olmadığı gibi Türkiye'nin de yeni bir vilayete ihtiyacı yoktur” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs sorununun çözülmesinin son zamanlarda gerilen Avrupa Birliği - Türkiye ilişkilerini de olumlu etkileyeceğini söyledi.

ulusalkanal.com.tr

KKTC Mustafa Akıncı