8 asırlık bir gelenek

Sudan koyun atlatma yarışması. 8 asırlık bir gelenek... Bu gelenek Denizli'nin Çal ilçesinden sürdürülüyor. Bu yıl tam 845'incisi düzenlendi.

Kimi sahibinin peşinden suya girdi, kimi de girmemek için inat etti. Denizli'nin Çal ilçesindeki Sudan Koyun Atlatma geleneği 8 asırdır sürdürülüyor.

Rivayet odur ki çoban Mehmet koyunlarını güttüğü ağanın kızı Zeynep'e aşık olur. Ancak ağa çobana kız vermez. Ağa bir süre sonra ısrarlara karşı koyamayınca bir şart koşar. Mehmet'e "Üç gün boyunca tuz ile beslenen koyunları nehrin karşı tarafına su içirmeden geçirirsen kızımı sana veririm" dedi. Mehmet kendisinden istenileni yapar Mehmet. Üç gün boyunca koyunları tuz ile besler ve sürüsünün başı kara koyunun kulağına "Benim için, sevdiğim kız için, ne olur arkamdan suya atla ve su içmeden karşıya geç" diye yalvararak fısıldar.

Çabası sonuç verir ve koyunları su içirmeden nehrin karşısına geçirmeyi başarır. Ancak ağa sözünden döner, vermez kızını çobana. Üstelik de kovar köyden çobanı. Koyunlar susuzluktan kırılır, Zeynep ise üzüntüden hastalanıp yataklara düşer. Mehmet’in köyden kovulduğunu duyduğunda ise daha fazla dayanamaz ve hayata gözlerini yumar. Mehmet ise ömrünün kalanını dağlarda kaval çalarak geçirir.

İşte kulaktan kulağa kuşaktan kuşağa aktarılan bu hikayeyle başlayen bu gelenek hem koyunların yıkanıp yünlerinin temizlenmesini, hem de çobanın aşkını anmak amacını taşıyor.

Bu yıl yapılan yarışa 51 çoban katıldı. 845. düzenlenen yarışında çobanlar da koyunlar da kıyasıya yarıştı. Kiminin onca çabası sonuçsuz kalsa da kimi koyunu suya sokmayı başardı.

Yarışma halk oyunları gösterileri fotoğraf sergisiyle sona erdi.

ulusal.com.tr