Almanya ülkücüleri takibe aldı

Fransa’da Ülkücü derneklerinin faaliyetlerinin yasaklanmasının ardından Almanya’da da benzer bir girişim başlatıldı. İktidar ve muhalefet partilerinin, ülkücülerin faaliyetlerinin yasaklanmasına yönelik hazırladığı ortak teklif, Federal Meclis’te kabul edildi.

Almanya ülkücüleri takibe aldı

Almanya Federal Meclisi, ülkücü derneklerin ve Avrupa Türk İslam Birliği faaliyetlerinin incelenmesi için verilen teklifi, oy çokluğuyla kabul etti.

Teklifte, hükümete, ülkücü derneğin Avrupa’da etkisinin bastırılması için önlemler alınması, faaliyetlerinin yakından takip edilmesi ve derneklerinin yasaklanması için tüm yasal yolları kullanması çağrısı yapılıyor.

Almanya’da derneklerin kapatılma yetkisi İçişleri Bakanlığı’nda bulunuyor. Bakanlık başlatılan inceleme konusunda henüz açıklama yapmadı.

Almanya'nın iç istihbarat örgütü olan Anayasayı Koruma Teşkilatı’nca hazırlanan raporda, "Bozkurtlar" milliyetçi ve aşırı sağcı ideolojinin taşıyıcısı ve yayıcısı olarak nitelendirildi.

Alman Meclisi’nin kararına Avrupa Türk İslam Birliği Genel Başkanı Durmuş Yıldırım, tepki gösterdi. Yıldırım, “Aşırı sağcı nasyonalist yakıştırmalarını kabul etmiyoruz. ATİB, Alman yasaları çerçevesinde kurulmuş bir teşkilat ve şu ana kadar hiçbir şiddete bulaşmadı. Tamamen dini ve kültürel hizmet veren bir kuruluştur” ifadelerini kullandı.

Fransa bir süre önce ülkücü harekete yasak getirmişti. Fransa'dan önce de Avusturya, ülkücü derneğe karşı sıkı takip yasaları çıkarmış, bozkurt işareti yapanlara ağır para cezaları kesilmeye başlamıştı.

ulusal.com.tr

fransa