En genç milletvekili adayı Elif İlhamoğlu Milliyet'e konuştu: Kadın adaylar vitrin süsü değil

En genç milletvekili adayı Elif İlhamoğlu Milliyet'e konuştu: Kadın adaylar vitrin süsü değil

En genç milletvekili adayı olan Vatan Partisi’nin İstanbul 2. bölgeden 3. sıra adayı Elif İlhamoğlu, partisinin kadın ve gençlik politikalarını Milliyet'e anlattı

Türkiye’nin en genç kadın milletvekili adayı olan Vatan Partisi’nin İstanbul 2. bölge 3. sıra milletvekili adayı 25 yaşındaki Elif İlhamoğlu, seçim öncesi Milliyet’ten Seray Yalçın'ın sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin en genç milletvekili adayısınız, siyaset yaşamınız nasıl başladı?

Ortaokul dönemlerimden beri ülkemde olanlara, siyasete ilgi duyuyor, arkadaşlarımla öğretmenlerimle tartışmalar yürütüyordum. Amerika’nın Irak’ı işgali ile bu ilgiyi eylemselliğe taşıdım. Katıldığım ilk eylem bu işgale karşı yapılan protestolar oldu. 2007’de TGB’ye üye olmamla aktif olarak mücadelenin içerisinde yer aldım. Beni siyasete iten en önemli etken vicdanımdır. 29 Ekim 2014 tarihinde 18 ülkeden 24 gençlik örgütünün yer aldığı uluslararası bir birlik kurduk: Dünya Anti Emperyalist Gençlik Birliği. Bu birliğin genel sekreterliğini yürütmekteyim. Biz gençlerin bağımsız, özgür ve demokratik bir Türkiye’ye dair özlemlerini, hayallerini, taleplerini gerçekleştirmek için Vatan Partisi milletvekili adayıyım.

ÇÖZÜM ÜRETECEĞİZ

Meclis’e girdiğinizde hangi konulara yoğunlaşmayı düşünüyorsunuz?

Bir genç ve kadın olarak esas yoğunlaşacağım alan bu ikisi olacak. bugün Türkiye’de en çok baskı gören, iktidarın politikalarından en çok etkilenen iki dinamik gençlik ve kadın. Fakat bu politikalara en çok karşı çıkan ve ayağa kalkan da gençler ve kadınlar. Meclis’e girdiğimde işsizlik sorunundan, üniversitelerin ticarethaneleştirimlesine, medreseleştirilmesine kadar her türlü probleme karşı çözümler ve projeler üreteceğiz.

EN ÖNDEYİZ

Partinizin kadın aday politikası hakkında neler söylersiniz?

Birçok parti oy toplayabilmek için kadın adayları vitrin süsü olarak kullanır ve arka sıralardan aday gösterir. Bizim partimizde kadın adaylar vitrin süsü değildir. Mücadelenin en önünde olan kadınlardır. Haziran’da barikatlara koşan, Silivri’de duvarları yıkan, halk hareketine önderlik eden kadınlardır. Vatan Partisi barajı geçtiğinde Meclis’e girecek milletvekillerinin yarısı kadın olacaktır.

YARGILAMA SÜRÜYOR

Amerikan askerlerine çuval geçiren gençlerin arasında yer aldınız, bu konu hakkında neler söylersiniz?

Amerikan askerleri 2003 senesinde Süleymaniye’de Türk askerlerinin başına çuval geçirdiğinde milletimizin içi yanmıştı ve biz kıyımıza demirleyen Amerikan askerlerinin başına çuval geçirdiğimizde gördük ki o yangın gitti, milletimizin gönlüne su serpildi. Şimdi 10 yıl ile yargılanıyoruz bu davada. 6 Mayıs’ta Deniz Gezmiş’lerin ölüm yıldönümünde duruşmamız var. Bu ironik ve anlamlıdır bizim için.

Elif İlhamoğlu kimdir?

16 Ocak 1990 yılında İzmit’te doğdu. Marmara Üniversitesi Fransızca Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Amerika’nın Irak’ı işgaline karşı yapılan protestolarına katılarak siyasetle tanışan İlhamoğlu, 2005’te Atatürkçü Düşünce Derneği’ne, 2007’de Türkiye Gençlik Birliği’ne katıldı. 2008’de adı Vatan Partisi olarak değişen İşçi Partisi’ne üye oldu, şu anda da Vatan Partisi’nde Merkez Karar Kurulu üyeliği görevini yapıyor. Elif İlhamoğlu, 12 Kasım 2014’te Amerikan askerine çuval geçiren gençlerin arasında yer aldı.

vatan partisi değil yadigar özen elif ilhamoğlu kadın adaylar en genç milletvekili adayı