Dövizzedenin umudu bitti

Tüketici ve ev kredilerini döviz kuru üzerinden kullanan ancak mağdur olan yurttaşlara Yargıtay'dan kötü haber geldi. Yargıtay, riske "rağmen dövizin tercih edildiği" gerekçesiyle bankaları haklı buldu. Bu kararla, dövizle kredi çeken yurttaşlar bankalara ödediği fazla paraları alamayacak.

Dövizzedenin umudu bitti

Döviz kuruyla tüketici ve ev kredisi kullanan ancak dövizin Türk Lirası karşısında değerlenmesiyle mağdur olan yurttaşların umudu Yargıtay kararıyla karardı. Yargıtay, "Riske rağmen döviz tercih edildi" kararıyla bankaları onbinlerce döviz mağduruna milyarlarca lira geri ödeme yapmaktan kurtardı.

Dövizle kredi çeken Ş.H adlı bir yurttaş, Uşak 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açtığı davada, dövize endeksli Türk Lirası olarak 99 bin Liralık 60 ay vadeli konut kredisi kullandığını belirtti.

Dövizzede, Japon yeni’nin Türk Lirası karşısında aşırı değer kazandığını, işlem temelinin çöktüğünü belirtti. Yüksek kurdan ödenen fazla miktarın iadesini veya borçtan mahsubunu istedi. Mahkeme davacıyı haklı buldu ve fazla ödemelerin geri iadesine karar verdi.

Ancak davalı banka kararı temyiz etti. Yerel mahkemenin kararı "davacının seçme özgürlüğü" gerekçesiyle bozuldu. Yerel mahkeme ise bozma kararına uymadı, direnme kararı verdi.

Kararın bir kez daha temyiz edilmesi üzerine dosya nihai kararı vermek üzere Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na geldi. Ancak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, dövizle konut kredisi alan bir tüketicinin açtığı davada, bankanın tüketiciye geri ödeme yapmasına hükmeden yerel mahkeme kararını bozdu. Genel Kurul, yerel mahkemenin "öngörülemeyen hal" gerekçesini yerinde bulmadı ve emsal bir karara imza attı.

ulusalkanal.com.tr