Dahiliye Uzmanı Dr. Hikmet Çevik uyardı: Toplum içinde hala önemli sayıda enfeksiyon mevcut

Dahiliye Uzmanı Dr. Hikmet Çevik Ulusal Kanal’da Yeşim Eryılmaz’ın sunduğu Gün Ortası programına konuk oldu.

Dahiliye Uzmanı Dr. Hikmet Çevik uyardı: Toplum içinde hala önemli sayıda enfeksiyon mevcut

Salgınla mücadelede son durumu değerlendiren Çevik, "Rakamları izlediğimizde olumluya doğru bir gidişat görüyoruz. Ancak günlük 1000-1500 civarı vaka tespit ediyoruz. Toplum içinde hala önemli sayıda enfeksiyon mevcuttur" diyerek izole olmanın önemine vurgu yaptı.

Yeni normalleşme paketini de değerlendiren Çevik, "Her türlü kapalı mekan salgın açısından risk taşıdığı için AVM’lerin açılmaması gerektiğini düşünüyorum. AVM’lerin havalandırma sistemlerinin risk taşıdığını biliyoruz. Bu konuda tedbirler alınması gereklidir. Ancak yeni normalleşme adımları sadece salgın ile ilgili değildir. Önümüzde ekonomik kriz gibi bir gerçek vardır. Türkiye’de zaten var olan ekonomik kriz koronayla birlikte daha da belirgin hale geldi. Milyonlarca insan hala çalışıyor ve çalışmaya devam edecekler. Bu sürecin sancılı olmaması için düzgün ekonomik planlar yapılması gerekiyor. İnsanlar salgın sürecinde evlerinden otursalar belki virüs yayılmayacak ancak insanlar ne yiyecekler? Bu konuların hepsinin toplum önünde tartışılması ve insanların ikna edilmesi gereklidir" önerisinde bulundu.

Çevik, "Yüksek risk gruplarına testler yapılabilir. Ancak toplum içinde rastgele testler yapmanın bir anlamı yoktur. Test çalışmasının hedefli yürütülmesi gereklidir" diyerek gündem olan konu hakkında görüşünü beyan etti.

Son olarak da Dahiliye Uzmanı, "Dün Hemşireler Günü nedeniyle salgın ile mücadelede hemşirelerimizin değeri bir kez daha anlaşıldı. Bütün hemşirelerimizin, Hemşireler Haftası'nı kutluyorum ve onlarla gurur duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Bulaş açısından en riskli grubun sağlık çalışanları olduğunu biliyoruz. O nedenle sağlık çalışanlarının hepsine düzenli aralıklarla test yapılması gereklidir. Sağlık Bakanlığı'mızın da bu yönde çalışmaları olduğunu biliyoruz. Yaklaşık 2 aydır ülkemiz salgınla mücadelede ciddi bir mücadele vermektedir. Zaman zaman aksaklıklar da olsa süreç bu güne kadar güzel yönetildi. Geldiğimiz noktada önemli bir mesafe kaydettik. Biliyoruz ki tüm toplum bağışıklık kazanmadan bu salgını atlatmamız mümkün değildir. Tekrar hatırlatmayı isterim ki aynı zamanda bir ekonomik krizden de geçiyoruz. Salgın ve ekonomiyi bir arada düşünüp önemli kararlar almamız gerekiyor. Artık geçmişin devamının mümkün olmadığını biliyoruz. Geçmişteki ekonomik kararlarımızdan da kurtulup sağlık ve ekonomi alanlarını hep birlikte yeniden planlamamız gereklidir" diyerek önemli konu başlıklarını değerlendirdi.

ulusal.com.tr