Libya'da Astana benzeri süreç olur mu? Mehmet Perinçek, Ulusal Kanal'a değerlendirdi

Batının Doğu Akdeniz'e ağırlığını koyma çabası boşa çıktı. Türkiye ve Libya arasındaki mutabakat, dengeleri temelli değiştirdi. Hafter sahada kontrolü kaybederken, Rusya'dan son gelen açıklamada "Wagner grubunun devlet tarafından desteklenmediği" açıklandı. Türkiye ve Rusya Doğu Akdeniz'deki insiyatifini genişletirken, kritik önemdeki Şam hükümeti ile kimler görüşüyor? Astana benzeri bir süreç, Doğu Akdeniz'de yaşanır mı? Moskova Üniversitesi Misafir Profesörü Mehmet Perinçek, sıcak gelişmeleri Ulusal Kanal'a değerlendirdi.

Libya'da Astana benzeri süreç olur mu? Mehmet Perinçek, Ulusal Kanal'a değerlendirdi

Hafter Libya'da kontrolü kaybediyor. Serrac hükümetinin ilerleyişi ile köşeye sıkışan Hafter güçlerine, Batı desteği yeterli olmuyor. Moskova, süreci yakından takip ediyor.

Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı birlikler, Hafter saflarında yer alan Rus güvenlik şirketi Wagner’e bağlı paralı askerlerin olduğu bölgeyi vurdu. Rusya'dan açıklama gecikmedi. Açıklamada "Hafter'in yanında yer alan Wagner grubuyla ilgili "devlet tarafından desteklenmiyorlar. " denildi.

Türkiye ve Libya arasındaki mutabakatlar, Libya'da dengelerin değişmesinde belirleyici oldu.

Moskova Üniversitesi'nde Misafir Pofesör Mehmet Perinçek Kremlin'in bölgedeki pozisyonunu Ulusal Kanal'a değerlendirdi.

Doğu Akdeniz'de oluşacak güçlü bir ittifak, Atlantik cephesini tamamen etkisiz hale getirebilir. Perinçek, Astana mantığının bölge için bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

Yunanistan ise, bölgenin önemli aktörlerinden Şam ile diyaloğa geçti. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Suriye Hükümeti'yle normalleşme kapsamında Şam'a özel elçi atadıklarını duyurdu.

Mehmet Perinçek, "madde boşluk tanımaz" dedi, Türkiye karşıtı ittifaka fırsat verilmeden, Şam hükümeti ile acil görüşme çağrısı yaptı.

ulusal.com.tr

türkiye rusya libya ulusal kanal doğu akdeniz moskova astana şam mehmet perinçek