Üzümler çalpak pekmezine dönüştürülüyor
Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Hatay'da hasat edilen üzümler, çalpak pekmezine dönüştürülüyor. Geleneksel yöntem kullanılarak yapılan pekmezler daha sonra satışa sunuluyor.
Hatay'ın Hassa ilçesine özgü üzümler, tadına doyum olmayan pekmeze dönüştürülüyor.
Hassa ilçesinde tadı ve kalitesiyle öne çıkan üzümler, uzun soluklu işlemlerden geçiriliyor.
Pekmezlik olarak değerlendirilen üzümler, üretim atölyelerinde hazır hale getiriliyor.
İlk olarak üzümler çiğneniyor, daha sonra sıkılıyor. Çıkan üzüm suyu bir süre bekleme havuzunda dinlendirildikten sonra kaynatılıyor. Daha sonra bakır kazanda saatlerce küreklerle savrularak pişiriliyor. 5-6 saat sonra çalpak pekmezi ortaya çıkıyor.
Pekmezin fiyatı kalitesine göre de değişiyor.
Hassa'daki üreticiler yaz aylarının bir bölümünü pekmez yapmaya ayırıyor.