İç güvenlik paketi Meclis'te!

Türkiye Büyük Millet Meclisi bu hafta İç Güvenlik Paketini görüşmeye hazırlanıyor. CHP, Çarşamba günü Genel Kurul'a gelmesi beklenen paketin Anayasa'nın 15 maddesine aykırı olduğunu savunuyor.

İç güvenlik paketi Meclis'te!

TBMM yoğun bir haftaya hazırlanıyor. Gündem bir hayli yoğun. Öyle ki AKP, AKP, İç Genel Kurulu haftalık çalışma günlerinin dışında Cuma ve Cumartesi de çalıştırmayı planlıyor.

Salı günü parti liderleri grup toplantılarında konuşacaklar. Gündemlerinde; Başkanlık sistemi ve İç Güvenlik paketi gibi konuların olması bekleniyor.

Meclis Genel Kurulu'nun bu haftaki ilk mesaisi 'Korsan Tezkeresi' olacak. Salı günü, Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurlarının korsanlara karşı Aden Körfezi ve Somali açıklarında 1 yıl daha görev yapmasına ilişkin tezkere görüşülecek.

Haftaya damgasını vuracak en önemli konu olan İç Güvenlik Paketi'nin görüşmelerine ise Çarşamba günü başlanması bekleniyor. Muhalefetin tepki gösterdiği pakete göre; polis boyalı su kullanabilecek, demir bilye ve sapan bulundurmak kanuna aykırı olacak, yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlar üç yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Paket Valilere; suçluların bulunması amacıyla acil tedbirler alınması için doğrudan emir verme; Polislere ise molotof dâhil çeşitli silahlarla saldıran ya da teşebbüs edenlere karşı silah kullanma yetkisi getiriyor.

Düzenleme; Jandarma ve Sahil Güvenlik personelinin İçişleri bakanı tarafından görevinden uzaklaştırılması, Amiraller hariç Sahil Güvenlik Komutanlığı Kurmay Başkanı dâhil komutan atamalarının yine İçişleri Bakanınca yapılmasını da içeriyor.

CHP'den, Hükümetin seçimlerden önce yasalaştırmayı planladığı pakete itiraz geldi. CHP'nin muhalefet şerhinde; 'tabancaya, paraya çevrilip ertelenebilecek şekilde 1 yıl ceza verilirken, 'sapan'a 2 yıl hapis cezası getirildiğine dikkat çekildi.

"Yüzünün yarısını kaşkoluyla belki soğuktan korunma amacıyla kapatmış barışçıl göstericiye 2,5 yıldan 4 yıla kadar ceza verilmesini anlamak mümkün değil" savunmasını yapan CHP'ye göre paket, Anayasanın 15 ilkesine aykırı. Ana muhalefet, Jandarma ve Sahil Güvenlik ile ilgili düzenlemelerin orduyu siyasallaştırma amaçlı olduğunda da ısrarlı.

ulusalkanal.com.tr

iç güvenlik paketi sapan yasak yüzünü kapatana 3 yıl hapis cezası polise silah kullanma yetkisi