İşte İncirlik mutabakatı

Geçiçi AKP hükümetinin Amerika ile yaptığı İncirlik mutabakatının ayrıntıları netleşti. Mutabakata göre, ABD Suriye'ye karşı hava operasyonları için İncirlik Üssü'nü kullanabilecek. İncirlik'teki 6 İHA'sından 2'sini silahlandıracak. Suriye sınırındaki 90 kilometrelik alanda güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge oluşturulacak. Bölgenin güvenliğini de ABD savaş uçakları sağlayacak. Türkiye sınırı geçmeden güvenliğe destek verecek.

İşte İncirlik mutabakatı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bu ifadelerle duyurduğu ABD-AKP mutabakatının ayrıntıları ortaya çıktı. 7-8 Temmuz tarihlerinde Ankara’da prensip anlaşmasına varılan mutabakatla Adana’daki İncirlik Üssü’nün ABD savaş uçaklarının Suriye'ye karşı hava saldırılarına açılıyor.

Görüşmelerde uzlaşma sağlanmasının ardından son adımlar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı telefon görüşmesinde atıldı. Görüşmede mutabakat karara bağlandı.

Mutabakata göre, İncirlik Üssü koalisyon uçaklarına açılacak. Koalisyon uçaklarının öncelikli olarak IŞİD ve El Nusra gibi örgütler olacak. Üssün kullanımı Türk Hava Kuvvetleri ile koordine edilecek.

İncirlik’te bulunan insansız hava araçları predatörlerinin silahlandırılması da mutabakat kapsamında gerçekleştirilecek. 6 predatörden 2’sine silah donanımı yapılacak.

Üsse, muharip kara gücü gelmeyecek. Sadece oluşabilecek teknik ihtiyaçlarını gidermek için 40-50 kişilik askeri teknik heyet gelebilir.

ABD ve koalisyon güçleri uçakları acil durumlarda İncirlik dışında bölgedeki Batman, Diyarbakır ve Malatya-Erhaç gibi üsleri de kullanabilecek.

Türkiye-Suriye sınırının Mare hattı olarak tabir edilen Mare-Cerablus arasındaki 90 kilometrekik alanda "uçuşa yasak güvenli bölge" ilan edilecek. Yasaklı alanın derinliği de 40 ila 50 kilometre arasında olacak. Asker sınırı geçmeyecek ancak sınırına girmeden 40 km menzilli fırtına obüsleri ve ağır silahlarla güvenliğe katkı sağlayacak.

Bölgenin güvenliğini ABD savaş uçaklarının kontrolünde olacak. "Gerekli görüldüğünde" Türk savaş uçakları da aynı görevi üstlenebilecek. Türkiye, gerektiği takdirde topçu birlikleriyle de güvenliğe destek verebilecek.

Güvenli bölge ilanından sonra Suriye'ye ait hava unsurlarının burada uçmasına izin verilmeyecek.

ulusalkanal.com.tr

abd türkiye incirlik mutabakatı