Ukrayna'da son durum

Ukrayna'da yaşanan gelişmeler soru işaretlerini arttırdı. Geçici Hükümet, hem IMF'ye hem de Rusya'ya kredi için hazırız mesajı verdi. Görevden alınan Cumhurbaşkanı Rusya'da basının karşısına çıktı, "Ülkem için savaşmaya devam edeceğim" dedi. Kırım'ın başkenti Simfertopol'da Havaalanı işgali iddiası ise doğrulanmadı. Havaaanındaki silahlı kişilerin güvenlik görevlisi olduğu açıklandı.

Ukrayna'da son durum

Bir süredir nerede olduğu merak konusu olan Ukrayna'nın görevden alınan Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Rusya'nın Rostov kentinde basın açıklaması yaptı. "Ukrana için savaşmaya devam edeceğim" diyen Yanukoviç, Meydan eylemlerinden sonra Ukrayna'ya terör ve kaosun geldiğini vurguladı.

Aldığı tehditler üzerine Ukrayna'dan ayrılmak zorunda kaldığını söyleyen Yanukoviç, Rusya'nın sessizliğini de eleştirdi. Yanukoviç, Kırım'dan yükselen "bağımsızlık" seslerine ise, "Kırım Ukrayna’nın parçası olarak kalmak zorundadır" diye yanıt verdi.

Kırım ile ilgili bir açıklama da Türkiye'den geldi. Cumartesi günü Ukrayna'da resmi ziyaretlerde bulunacağını belirten Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne vurgu yaptı.

Ekonomik krizin giderek kendisini hissettirdiği Ukrayna'da geçici hükümetten Avrupa Birliği, IMF ve Rusya'ya sıcak mesajlar geldi. Avrupa Birliği Katılım Sözleşmesi'ni imzalamaya hazır olduğunu belirten hükümet, IMÖF kredisi için de tüm şartları yerine getirmeye hazır olduğunu açıkladı.

IMF ile görüşmelere hazırlanan Ukrayna hükümeti, Rusya ile de kredi görüşmelerine devam etmek istediği bildirildi.

Ülkenin güneyinde de tansiyon sabahın erken saatlerinden itibaren yükseldi. Kırım'ın başkenti Simfertopol'da Uluslararası Havalimanı'nın silahlı kişilerce işgal edildiği bildirildi. İşgal haberi üzerine Ukrayna'nın geçici Cumhurbaşkanı Aleksandr Turniçov, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne gerekli tedbirleri alması için çağrı yaptı.

Ancak işgal girişimini doğrulayan tek şey silahlı kişilerin varlığı oldu. Uçuşlarda aksama yaşanmadı. Silahlı kişilerin Rus askeri olduğu iddia edildi, ancak Rusya kısa süre içinde iddiayı yalanladı. Havaalanı Güvenlik Servisi Başkanı, silahlı kişilerin Havalanı'nda oluşabilecek bir kargaşayı önlemek ve güvenliği sağlamak için orada bulunduğunu ve bu kişilerle irtibatta olduklarını açıkladı.

ulusalkanal.com.tr

rusya