ABD'den Türkiye'ye tehdit

Suriye'deki savaş sahasında sular ısındı. Türk ordusuna karşı Menbiç'e askeri yığınak yapan Amerika, Türkiye'ye iki net mesaj verdi. Menbiç'teki Amerikan askeri varlığıyla ilgili "IŞİD'ten başta taraflara saldıranları caydırmak için oradayız" diyen Pentagon, PYD ile işbirliğini değiştiren herhangi bir durumun da söz konusu olmadığını açıkladı. Bu açıklama "Türkiye'ye karşı savaş ilanı" olarak yorumlandı.

ABD'den Türkiye'ye tehdit

"BAŞKA TARAFLARA SALDIRANLARI CAYDIRMAK İÇİN ORADAYIZ"

Türk ordusunun El Bab'ın kontrolünü sağlamasından sonra Suriye sahasında tansiyon yükseldi. Menbiç'e askeri yığınak yapan Amerika adeta Türkiye'ye savaş ilan etti. Pentogan, "IŞİD'den başta taraflara saldıranları caydırmak için oradayız" açıklamasıyla Ankara'ya net mesaj verdi.

El Bab operasyonundan sonra Ankara hedefin terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin Menbiç'ten çıkarılması olduğunu açıklamıştı. Amerika da Türkiye'ye zırhlı araçlarını Menbiç'e göndererek yanıt verdi.

Askeri yığınak Pentagon sözcüsü Jeff Davis'e soruldu. Amerikan askerlerinin "güvence verme ve caydırma" amaçlı olarak gönderildiğini söyleyen Davis, "Münbiç’in içine ve etrafına ABD askerleri konuşlandırıldı. Bu görev IŞİD’den başka bir tarafa saldıran tarafları caydırmak içindir" ifadelerini kullandı.

Menbiç’i PYD’nin paravan örgütü olan Menbiç Askeri Konseyi’nin kontrol ettiğini söyleyen Amerikalı sözcü "Herkesin IŞİD’e odaklanmaları için Münbiç’in içine ve batısına belirli bir kuvvet konuşlandırdık" ifadelerini kullandı. Davis, özellikle hangi kuvvetlere yönelik kaygı taşıdıklarını da açıkça ifade etmekten kaçındı ve "Menbiç’in halen kurtarılmadığını savunanlara karşı" dedi.

PENTAGON YETKİLİSİ: İŞBİRLİĞİNİ DEĞİŞTİRECEK SEBEP YOK

Türkiye'nin "Amerika PYD'yi mi seçiyor Türkiye'yi mi" sorusuna da başka bir Pentagon yetkilisi yanıt verdi. Anadolu Ajansı'na konuşan yetkili, "Bu işbirliğini değiştirecek çok sebep yok" ifadelerini kullandı. Pentagon yetkilisi terör örgütü PYD'yi her türlü tehdide karşı donatacaklarını belirtti.

ulusalkanal.com.tr

abd türkiye suriye pyd menbic el bab