“Turizm, bir umut sektörüdür“
- rizm ekonomik gelişme için bir kaldıraçtır ve bir umut sektörüdür, heyecanla yapılır, mutluluk sektörüdür. Umutsuzluğu barındırmaz, her zaman geleceğe umutla bakmak durumundayız"
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, turizmde 2016'da yaşananlara çok takılmamak gerektiğini belirterek, "Turizm ekonomik gelişme için bir kaldıraçtır ve bir umut sektörüdür, heyecanla yapılır, mutluluk sektörüdür. Umutsuzluğu barındırmaz, her zaman geleceğe umutla bakmak durumundayız." dedi.
Yağcı, Antalya Genç İşadamları Derneği (ANTGİAD) tarafından, kentteki bir otelde düzenlenen programda, "Türkiye'de Turizm ve Antalya'nın Turizmdeki Konumu" başlıklı konuşma yaptı.
AKTOB'un misyonu ve hedefleri hakkında bilgi veren Yağcı, turizm sektörünün büyümesinin yanında sivil toplumun, özel sektörün sesi olma konusunda, sektörü temsil etme, sorunlarını paylaşmayı amaçladıklarını söyledi.
Antalya'da 403 beş yıldızlı otel bulunduğunu ve Türkiye'deki yüzde 80'den fazlasını Antalya'nın barındırdığını anlatan Yağcı, kentin 509 bini bakanlık belgeli, 700 bine yakın yatağı temsil ettiğini belirtti.
Türkiye'deki tüm gecelemelerin yüzde 53'ünün Antalya'da olduğuna dikkati çeken Yağcı, "Dünyada en fazla mavi bayrak ödülünü alan kent, 206 sayısıyla Antalya. Antalya'nın rekabetin çok yüksek olduğu ve gerçekten çevreye duyarlı plajlarının, tesislerinin, marinanın olduğu özelliği bulunmaktadır." diye konuştu.
Yağcı, her yıl turizmin çeşitlendirilmesinin konuşulduğunu, bu anlamda Antalya'da golf, futbol, sağlık ve kongre turizminin bulunduğunu belirtti.
Turizm gelirleri bakımından 11. sıradayız"
Dünya Turizm Örgütünün rakamlarına göre, turizmin, 1 milyar 186 milyon insanın seyahat ettiği, 1 trilyon 260 milyar dolar gelirin elde edildiği bir sektör olduğunu hatırlatan Yağcı, dünya turizminin 2016 yılında yüzde 4 civarında büyüdüğünü söyledi.
Dünyada en fazla turist ağırlayan ülkenin 84,5 milyon insanla Fransa olduğuna dikkati çeken Yağcı, "İspanya 2016 sonunda 75 milyonu yakaladı. Türkiye'nin rakamları 40 milyon, dünyada turist ağırlayan ülke konumunda altıncı sıradayız. Çok büyük başarı. Turizm gelirleri bakımından 11. sıradayız." dedi.
Yağcı, turizmde doğru bilinen yanlışlar olduğunu belirterek, "İspanya'nın kişi başı turizm geliri 800 dolar civarında. Fransa'nın 543 dolar civarında. Türkiye'nin geliri de 700 dolara yaklaşmış. Türkiye'nin bu noktada rakamlarını çok iyi okumak, çok doğru yorumlamak lazım." ifadesini kullandı.
"Eski potansiyelimize dönmemiz çok çabuk olacak"
Yağcı, "2016'da yaşadığımız sıkıntılara çok takılıp kalmamak lazım. Bizim sahip olduğumuz altyapı, kapasite ve turizm anlayışı, bizim tekrar 12 milyon rakamlarına çok rahat geleceğimizi gösteriyor." diye konuştu.
Antalya'nın dünyada en fazla ziyaretçi kabul eden şehir noktasına geldiğini vurgulayan Yağcı, umutlu olmak gerektiğini çünkü dünyada sektörün büyüme noktasında olduğunu ifade etti.
ABD Başkanı Donald Trump geldiğinde turizm sektörünün ne olacağı, terör konusu, paylaşım ekonomisi gibi konuların endişeler arasında yer aldığını dile getiren Yağcı, "Sektör dünyada yüzde 4 büyüyor, bu bize de bir ışık veriyor. Bölgemizdeki sorunlardan çıktığımızda eski potansiyelimize dönmemiz çok çabuk olacak." dedi.
Yağcı, "Turizm ekonomik gelişme için bir kaldıraçtır ve bir umut sektörüdür, heyecanla yapılır, mutluluk sektörüdür. Umutsuzluğu barındırmaz, her zaman geleceğe umutla bakmak durumundayız, çünkü işimiz umuttur." değerlendirmesinde bulundu.
ANTGİAD Başkanı Volkan Barutcu da turizmin Antalya ekonomisinin lokomotifi olduğunu ve gelecekte çok daha iyi yerde olacağını kaydetti.