Böyle tören olmaz

İstanbul'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı töenlerine polisin yaptığı gözaltılar damga vurdu. Taksim'de polis kuşatması altında yapılan törende, Cumhuriyet Anıtı'na selam duran bir yurttaş gözaltına alındı. Feshane'de düzenlenen şenlikte de, Berkin Elvan için pankart açan 3 çocuk yaka paça gözaltına alındı.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı törenlerine polisin uygulamaları damga vurdu.

Hem Taksim Meydanı'daki törende, hem de Feshane'deki şenlikte orantısız şiddet ve gözaltı vardı.

Sabah saatlerinde Taksim'de yapılan törene İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu katılmadı. Yurttaşlar Mutlu'nun törene katılmamasına tepki gösterdi.

Törende, bir yurttaş Cumhuriyet Anıtı'na selam durdu, yaka paça gözaltına alındı. 52 yaşındaki Yılmaz Maden isimli yurttaş, sert müdahalelerle gözaltına alındı. Yurttaş'a 180 Lira para cezası kesildi, gerekçe olarak ise "huzuru bozmak" gösterildi.

Atatürk Vakfı kurucusu Osman Şentürk, milli bayramların yurttaşlara yasaklanmasını protesto etti.

CHP, İşçi Partisi ve DSP de ayrı bir tören düzenledi. Partiler çelenklerini Taksim Anıtı'na bıraktıktan sonra istiklal Marşı okundu.

Bir başka gözaltı da Feshane'de düzenlenen şenlikte yaşandı.

Vali Hüseyin Avni Mutlu burdaki törene katıldı. Çocuklara hediye vermek için sahneye çıktı. Alandaki çocuklar ise Berkin Elvan'ı unutmadı. Hemen hemen Berkin'le aynı yaşlarda olan 3 çocuk Berkin için pankart açtı.

Polisin çocuklara müdahalesi sert oldu. Polis önce çocukların ağızlarını kapattı. Daha sonra yerlerde sürüklediği çocukları karga tulumba gözaltına aldı.

Gözaltıyı görüntülemek isteyen kameramanlar da polis şiddetine maruz kaldı. Bir sivil polis, kameramanın boğazını sıkarak görüntü almasına izin vermedi.

Kameraman şiddete tepki gösterdi.

Kamera: Mevlüt Aydoğan

ulusalkanal.com.tr