Tekel binası yıkılıyor, yerine AVM yapılacak

Cumhuriyet'in önemli kurumlarından biri olan Adana'daki TEKEL Fabrikası yıkılıyor. Önce özelleştirilerek ABD'li şirkete satılan, ardından el değiştiren fabrikanın 43 bin 525 metrekarelik arazisene 3 ayrı AVM yapılacak. Adanalılar karara tepkili.

Tekel binası yıkılıyor, yerine AVM yapılacak

Adana Tekel Fabrikası, 1976 yılında kuruldu. Cumhuriyet’in en önemli kurumlarından birisiydi.

Binlerce kişinin ekmek kapısı olan, tekel fabrikası yıkılmaya başlandı.

43 bin 525 metrekarelik TEKEL Sigara Fabrikası yerine 3 ayrı AVM yapılacak. Başta tekel işçileri olmak üzere sendikacılar ve Adanalılar bu karara tepkili.

Uğrunda uzun süre direnişler yapıldı. Satılmasına karşı çıkan işçiler, sendikacılar, siyasi partiler ve vatanseverler aylarca süren eylemler yaptı. Adeta Tekel direnişinin tarihini yazdılar.

TEKEL Sigara Fabrikası, 2008 yılında yapılan özelleştime ihalesi sonucu arsaları ile birlikte 1 milyar 720 milyon dolara Amerikan şirketi British American Tabacco (BAT) şirketine satılmıştı.

Amerikalı şirket tarafından da 3 Aralık 2014’te de Esas Gayrimenkul şirketinin sahibi Kazım Köseoğlu’na satıldı.

Fabrikanın kapanmaması mücadele eden, direnişi örgütleyen Tek Gıda-İş'in o dönemki 1. Bölge Temsilcisi Gürsel Diliçıkık, TEKEL'in önemine değindi.

Önceleri ekmek kapısı şimdi molaz yığınına dönen fabrika Adananılar için ayrı bir öneme sahip. Tekel işçisi aynı zamanda Vatan Partisi Adana İl Başkanı Selver Kaplan çalıştığı yılları anllatı.

Fabrika kurulduğu günden beri ustalık yapan Şeref Üzelakçil de çalıştığı dönemi hatırlattı.