Sınır ötesi tezkeresi 1 yıl uzatılıyor

Hükümete, Silahlı Kuvvetlerin sınır ötesi operasyonları için yetki veren Suriye- Irak tezkeresi, süresinin bir yıl uzatılması için Meclis'e sunuldu. Her türlü tehdide karşı Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan haklarını kullanması gerektiği vurgulanan tezkereyi CHP, Çarşamba günü yapılacak MYK toplantısında değerlendirecek. MHP'den ise tezkereye destek açıklaması geldi.

Sınır ötesi tezkeresi 1 yıl uzatılıyor

Sınır ötesi operasyon için yetki süresini uzatan tezkere Meclis'e sevk edildi. 2 Ekim'de süresi dolacak Suriye-Irak Tezkeresi, muhalefet partilerinin de gündeminde.

Tezkere hükümete, terör örgütlerden Türkiye’ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesine karşı yurt dışına asker gönderme yetkisi veriyor. Aynı zamanda, gerektiğinde yabancı silahlı güçlerin Türkiye’de bulunması konusunda da hükümeti yetkili kılıyor.

Tezkerede, "Türkiye’nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerinde yaşanan gelişmeler ve süregelen çatışma ortamının ulusal güvenliğimiz açısından taşıdığı risk ve tehditler gerek nitelik gerekse nicelik bakımından artmıştır. Ülkemiz komşumuz Irak’ın toprak bütünlüğünün, milli birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfetmekteyiz. Diğer taraftan, Irak’ın kuzey bölgesinde silahlı PKK terör unsurlarının varlığını sürdürmesi, ülkemizin güvenliğine yönelik doğrudan tehdit oluştura gelmektedir" ifadelerine yer verildi.

Ayrıca tezkerede tehditlere karşı Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan haklarını kullanması gerektiği vurgulandı.

Ulusal Kanal'ın sorularını yanıtlayan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, konuyu Çarşamba günü yapılacak Merkez Yönetim Kurulu toplantısında masaya yatıracaklarını söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da Meclis'te partisinin tezkereye bakış açısını değerlendirdi. Akçay, 2014'teki Suriye tezkeresine de destek verdiklerini hatırlattı, süre uzatımını da aynı şekilde değerlendireceklerini açıkladı.

Son olarak geçen sene seçim hükümeti döneminde kabul edilen tezkereye, AKP, CHP ve MHP ‘Kabul’, HDP ise ‘Ret’ oyu kullanmıştı. CHP 2014'teki Suriye tezkeresine ise "hayır" oyu vermişti. Tezkerenin süresinin uzatılmasına ilişkin oylamanın 2 Ekim gününe kadar yapılması hedefleniyor.

ulusalkanal.com.tr