Atlantik cephesi ABD'ye vergi misillemesi yapacak

Atlantik cephesindeki çatlak derinleşiyor. Avrupa Birliği, Amerika'nın gümrük vergisine misillemeyle yanıt verdi. AB Komisyonu, ABD’den ithal edilen yaklaşık 2,8 milyar euro değerinde ürüne ek gümrük vergisi uygulamayı planlıyor.

Amerikan Başkanı Donald Trump son verdiği ek gümrük vergisi kararıyla Atlantik cephesini kızdırmıştı.

ABD’nin Avrupa Birliği’nden ithal edilen alüminyum ve çelik ürünlerine ek gümrük vergisi uygulanması kararı üzerine AB ülkeleri de ABD’ye aynı önlemlerle karşılık verecek.

Gümrük vergisi uygulanacak Amerikan ürünleri arasında viski, yerfıstığı ezmesi, Harley-Davidson marka motosiklet ve Levi’s marka kot pantolon bulunuyor.

AB Komisyonu, ABD’den ithal edilen yaklaşık 2,8 milyar euro değerinde ürüne ek gümrük vergisi uygulamayı planlıyor.

AB, ABD’nin böyle bir karar alması ihtimaline karşı 18 Mayıs’ta DTÖ’ye başvurararak, bu ürünlere ek gümrük vergisi uygulanabileceğini bildirmişti. Bu uygulamanın ise 30 gün sonra yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Ancak öncesinde her ürün için ek gümrük vergisi miktarının belirlenmesi ve AB’ye üye ülkeler tarafından onaylanması bekleniyor.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, AB’den ithal edilen çelik ürünlerine yüzde 25, alüminyum ürünlerine de yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulanacağını açıklamıştı.

ABD Başkanı Trump’ın Mart ayında aldığı ek gümrük vergisi kararından AB ülkeleri ilk etapta muaf tutulmuştu. Bir ay önce AB ülkelerine tanınan süre dolmuş, Trump süreyi 1 Haziran’a kadar uzatmıştı. Ancak ABD ile AB arasında yapılan müzakerelerde sonuç alınamadı.

ulusal.com.tr

abd vergi ab