Türk heyetinden Libya çıkarması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Trablus'a gitti. Heyet, Libya Başkanı Fayez Al Sarrac ile görüştü. Sürpriz zirvede, kritik konular masaya yatırıldı.

Türk heyetinden Libya çıkarması

Ankara-Trablus hattındaki son görüşme Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Libya Başkanı Fayiz el Serrac arasında yapılmıştı. 4 Haziran’da yapılan görüşmenin ardından Rus heyetin Ankara'ya gelmesi bekleniyordu. Görüşme Rusya'nın Trablus'taki vatandaşlarının Moskova'ya iade edilmeyeceği tartışılırken iptal edildi. Bu süreçte İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in Türkiye'ye Libya konusunda desteğini açıklaması da dikkat çekti.

Bölge ülkeleri arasında diplomatik ve askeri temaslar devam ederken 17 Haziran’da sürpriz bir ziyaret gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan Trablus'a gitti. Üst düzey yetkili ve 27 kişilik heyeti Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Siyala (yazıldığı gibi) Trablus Havalimanı'nda karşıladı.

Türk heyet daha sonra Serrac ile bir araya geldi. Görüşmelerde Libya'da atılacak adımlar masaya yatırıldı. İki ülke arasındaki işbirliğine vurgu yapıldı.

Toplantıda Türk şirketlerinin Libya'daki çalışmalarını tamamlama konusu değerlendirildi. Ayrıca yatırım, altyapı ve petrol alanlarında işbirliğine dikkat çekildi. Zirvede, Türkiye'nin bölgede kuracağı Al Watiya Hava Üssü ile Trablus'a yakın bir noktada kuracağı askeri üs ele alındı.

Temaslarda ateşkes çağrılarının da konuşulacağı ifade ediliyor.

ulusal.com.tr

libya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu MİT Müsteşarı Hakan Fidan cumhurbaşkanlığı sözcüsü ibrahim kalın libya meselesi