Maden Koyu’nda Noel Baba Köyü Projesi!
Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan Maden Koyu’nda Noel Baba Barış Köyü kurmak için girişimde bulunan Noel Baba Barış Konseyi Derneği, Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne başvurarak 285 dönümlük arazinin derneğe tahsis edilmesini talep etti. Bir bölümü 1. Derece Doğal Sit Alanı olan milli park sınırlarındaki arazide; Noel Baba Müzesi, anfi tiyatro, hamam, ibadethane, konferans salonu ve alışveriş merkezi gibi ünitelerin yanısıra 40 ülkenin mimarisini yansıtan evler inşa edilmesi planlanıyor.
Yusuf Yavuz
Konsey Başkanı Muammer Karabulut, projenin dünyada bir ilk olduğunu savunarak, “biz deniz, güneş ve kum satmıyoruz. Barışa hizmet edecek çevreye duyarlı bir proje yapacağız. Bizim tek rantımız barış olacak” diye konuştu.
BU DA NOEL BABA’NIN ÇILGIN PROJESİ
Tekirova ile Çıralı arasında yeralan Maden Koyu, günübirlik yat turları ile trekking tutkunlarının uğrak yerlerinden biri olarak biliniyor. Antalya’da bulunan Noel Baba Barış Konseyi Derneği bu alanda bir Noel Baba Barış Köyü kurmak için kolları sıvadı. Bu amaçla Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne yazılı başvuruda bulunan dernek, bir yandan da alanda uygulamayı planladığı projeyi hazırlamaya başladı.
DERNEK BAŞKANI KARABULUT: ‘PROJEMİZ DOĞAYI KORUYACAK’
Projenin ayrıntılarına ilişkin sorularımızı yanıtlayan Noel Baba Barış Konseyi Derneği Başkanı Muammer Karabulut, 285 dönümlük bir alanda uygulamayı planladıkları projeye 40 ülkenin katılacağını belirterek, “Bu alışılagelmiş bir otel ya da tatil köyü projesi değil. Biz deniz, güneş ve kum satmıyoruz. Hiç karbon salınımının olmayacağı, barışa hizmet edecek ve çevreye duyarlı bir kültür projesi bu. Talep ettiğimiz alanın dörtte biri doğal sit alanı olarak görünüyor. Sit alanı olan kısma günübirlik üniteler yapılacak. Bu alanın milli park sınırında olduğunu bilmiyorduk. Ancak buradaki yapılaşmalar kıyıdan hiç görünmeyecek. Yapılaşma yoğunluğu yüzde on olacak. Projeye katılacak ülkeler, kendi mimarileri ve kültürlerini yansıtan, 7 metreyi geçmeyen 1 ve 2 katlı evler yapacak. Bu arazi zaten daha önce bölgede çıkan orman yangınında orman niteliğini yitirmiş durumda. Tekirova ve Çıralı'da böyle uygun başka bir alan yok. Bölgede en sorunsuz yer burasıydı. Bizim planımız koyu ve doğal yapıyı koruyacak bir proje” diye konuştu.
‘DÜNYANIN EN BÜYÜK KONFERANS SALONUNU YAPACAĞIZ’
Maden Koyu’nda uygulamayı planladıkları projenin dünyada bir ilk olduğunu öne süren Karabulut, “burada dünyanın en büyük Noel Baba müzesi ve konferans salonu olacak. Aspendos tiyatrosunun iki katı büyüklüğünde bir de anfi tiyatro yapılacak. Tiyatro, büyük bölümü kıyıdan 3 kilometre içeride kalan kayalık alana yaslanacak. Dünya bu projeye hayranlıkla bakıyor. İran, Suriye ve İsrail gibi ülkeleri bir araya getirecek olan başka bir proje yok. Bu, Expo’dan yüz kat daha büyük bir iş. Keşke hayata geçirebilsek” dedi.
‘PROJEMİZ GELİŞME PLANINAA İŞLENDİ’
Noel Baba Barış Köyü projeleriyle ilgili arazi talebi başvurularının ‘Beydağları Sahil Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı’na işlendiğini dile getiren Karabulut, çalışmaları devam eden planla ilgili sürecin tamamlanmasını beklediklerini belirterek “Ancak bu yıl içinde çalışmalara başlayamaz isek projeyi başka bir ülkeye kaydıracağız. Güney Afrika ya da başka ülkeler olabilir. Örneğin Güney Kore Seul'de böyle bir projeyi hayata geçiriyor” ifadelerini kullandı.
‘FİNANSINI ULUSLAR ARASI KURULUŞLARDAN SAĞLAYACAĞIZ’
Projenin finansmanını nasıl karşılanacağı yönündeki sorularımızı da yanıtlayan Karabulut, “finans konusunu uluslararası kuruluşlardan sağlayacağız. Böyle çevreye duyarlı, karbon salınımı az olan projeler her zaman destekleniyor. Ancak proje netleşmeden bir dolar dahi alma taraftarı değiliz. Çünkü bu tür konular üzerinden her zaman spekülasyonlar yapılabiliyor” yanıtını verdi.
‘O ZAMANLAR ÇILGIN PROJELER Mİ VARDI?’
Noel Baba köyünün işletmesini derneğinüstleneceğini söyleyen Karabulut, buradan elde edilecek gelirin yüzde 99’unun yardıma muhtaç çocuklara ve barış çalışmalarına aktarılacağını belirterek, “Ben parayı ne yapayım. Bizim tek rantımız barış olacak. Bu proje bize ait. 1991 yılında Demre’de başlayan bir süreçti. O zamanlar çılgın projeler mi vardı? Biz dernek olarak 7-8 yıldır Demre’ye gitmiyoruz. Çünkü orada Noel Baba üzerinden siyaset yapılıyor, rantla Noel Baba’nın adı kirletiliyor” görüşünü savundu.
‘PROJEMİZ ANTALYA İÇİN ÖRNEK OLACAK’
Kendisinin de yıllardır Antalya'daki betonlaşmaya karşı çıktığını anlatan Karabulut, “Antalya’da bu zamana kadar hiç iyi bir örnek proje yapılmadı. Bizim projemiz ilk defa iyi bir örnek olarak ortaya çıkıyor. Bu konuda kamuoyunun desteğini bekliyoruz” dedi.
MADEN KOYU MUTLAK KORUMA ALANINDA BULUNUYOR
Maden Koyu’nda Noel Baba Barış Köyü kurulması için yapılan başvurunun, Beydağları Sahil Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı’na ilişkin yenilenme çalışmalarının tamamlanmasının ardından değerlendirileceği öğrenildi. Tekirova’dan 15 kilometrelik orman yolu ya da Çıralı’dan 3 kilometrelik patika ile ulaşılan Maden Koyu’nun, ‘mutlak koruma alanı’ olarak tanımlanan bölgede olduğu belirtilirken, alan aynı zamanda I. Derece Doğal Sit Alanı statüsünde bulunuyor. Ulupınar-Atbükü ve Kara Burun hattının, milli parkın kaynak değerlerinin tahribata uğratılmadan sınırlı, düzenli ve programlı bir şekilde korunarak kullanılması ve devamlılığının sağlanması amacıyla bilimsel amaçlı çalışmalara ayrıldığı belirtiliyor. Alan ayrıca doğa yürüyüşleri için belirlenen yürüyüş yolu güzergâhının üzerinde bulunuyor. Adını geçmişte burada çıkarılan krom madeninden alan koy, yaz aylarında tatilcilerin, ilk ve sonbaharda ise yürüyüş tutkunlarının uğrak yeri olarak biliniyor.
ulusalkanal.com.tr