Sosyal medya kanun teklifi Komisyon'dan geçti! Bundan sonraki süreç nasıl olacak?

Ak Parti ve MHP’nin hazırladığı sosyal medya kanun teklifi Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Teklif ile erişimi 1 milyonun üzerinde olan sosyal ağ sağlayıcıları Türkiye'de temsilci bulunduracak. Temsilcilik açmayanlara 5 aşamalı yaptırım süreci uygulanacak.

Sosyal medya kanun teklifi Komisyon'dan geçti! Bundan sonraki süreç nasıl olacak?

Sosyal medya düzenlemesi Adalet Komisyonu’ndan geçti.

Haftalardır tartışma konusu olan sosyal medya kanun teklifi 21 Temmuz’da Meclis’e sunulmuştu. Teklif, 1 gün sonra Adalet Komisyonu’na geldi. Komisyon, Ak Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç başkanlığında toplandı.

Komisyon, tartışmalara sahne oldu. Muhalefet, teklif ile kişisel verilerin Türkiye’de toplanmasını eleştirdi. Ak Parti Milletvekili Zeynep Yıldız’dan yanıt geldi. Yıldız “Kişisel verilerin başka şirketlerde tutulması garibinize gitmiyor da ülkemizde tutulması neden garibinize gidiyor?” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel ise teklifin muhalefet, sosyal medya kullanıcıları ve gençler ile yapılmadığını iddia etti. Adıgüzel, parti genel merkezinde yaptığı açıklamayla AYM’yi işaret etti.

Teklif 9 maddeden oluşuyor. Teklif ile günlük 1 milyondan fazla kişiye ulaşan sosyal ağ sağlayıcılarına Türkiye'de temsilci bulundurma şartı getirilecek. Temsilcilik açmayanlara 5 aşamalı yaptırım uygulanacak.

4’üncü aşamada ise sulh ceza hâkimliğine başvurulabilecek. Yüzde 50 bant daraltma, yine hayata geçirilmezse yüzde 90 bant daraltma cezası verilebilecek.

Kullanıcılar, kişilik haklarının ihlali durumunda sosyal ağ sağlayıcılarına başvuruyor ancak muhatap bulamıyor. 48 saat içinde bir cevap gelmezse o sosyal ağ merkezine 5 milyon liralık ceza kesilecek.

ulusal.com.tr

mhp ak parti Meclis Adalet Komisyonu