İşte NATO'nun sicili

Türkiye'yi "hedef düşman" olarak gösteren NATO'nun bu tutumu bir ilk mi? NATO başka hangi konularda Ankara ile karşı karşıya geldi. İşte yanıtı

İşte NATO'nun sicili

Türkiye'in NATO kapsamındaki ilk aktif görevi Kore savaşı sırasında oldu. Birleşmiş Milletler'in çağrısı üzerine 25 Temmuz 1950 tarihinde Bakanlar Kurulundan Güney Kore'ye destek verme amacıyla savaşa asker gönderilmesi kararı çıktı. Bu karar ile Cumhuriyet tarihimizde ilk defa ülke sınırları dışında bir savaş için asker bulundurulması kararlaştırıldı.

Dönemin Başbakanı Adnan Menderes'ti. Menderes, Kore'ye asker göndermenin "artan Sovyet Komünizmi tehtidinden kurtulmak ve NATO'ya girmek için bir köprü olacağı" düşüncesini öne sürmüştü. Türkiye Kore Savaşı'na 5 bin 455 askerden oluşan piyade birliği ile birlikte toplam 14 bin 936 askeri personel ile katıldı. 724 askerimiz o savaşta şehit oldu. NATO ülkesi ise Kore savaşından sonra Türkiye'nin NATO üyeliğine onay verdi.

Türkiye-NATO ilişkilerinde ilk kriz ise 1964’te patlak verdi. Rumların işgali üzerine Kıbrıs’a müdahaleyi düşünen Türkiye NATO ve Amerika'dan destek bekledi. Ancak beklediği desteği göremedi.

Üstelik Ankara Kıbrıs konusunda bir de tehdit mektubu aldı. Mektubun sahibi Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Lyndon Johnson idi.

Johnson’un Başbakan İsmet İnönü’ye yolladığı mektupta aynen şu ifadeler yer alıyordu:

Olası bir savaşta Sovyetlerin Türkiye’ye savaş açma olasılığı yüksektir ve bu durumda NATO, Türkiye’ye yardım konusunda isteksiz davranacaktır.

Amerika Başkanı bu mektupla NATO’nun "üye ülkelerden birine yapılan tecavüz, tamamına yapılmış kabul edilir" olan 5. maddesini ihlal etmişti. Johnson mektubu Kıbrıs Harekatını geciktirmiş olsa da 1974 yılında Türkiye Adaya barış götürmek amacıyla asker çıkardı. Amerika ise Türkiye’ye silah ambargosu uyguladı.

1. Körfez Savaşı sırasında Amerika, İngiltere ve Fransa "Çekiç Güç" oluşturmuştu. Amaç, Saddam'ın kuzeye çıkışını engellemekti. "NATO" çatısı altında oluşturulan bu kuvvet, Barzani bölgesini korumaya aldı. Irak ordusunun kuzeye ilerleyişi engellendi. Ve bölgede Türkiye'nin güneyini tehdit eden bir özerk yapı oluşturuldu.

15 Temmuz darbe girişiminde de NATO adı sıkça gündeme geldi. Darbe girişiminin NATO'da görevli Fetullahçı subaylar tarafından organize edildiği ortaya çıktı. Üstelik NATO bu iddiaları yalanlamak bir yana TSK'dan tasfiye edilen tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu'nun da katıldığı toplantıdan bir fotoğrafı internet sitesine koydu. Oysa Uğurlu o toplantıdan önce TSK'dan tasfiye edilmişti.

Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki faaliyetlerine karşı mücadele eden Türkiye, bu konuda da NATO'dan destek alamadı. Hatta, "IŞİD ile mücadele" bahanesiyle PKK silahlandırıldı ve korumaya alındı.

ulusal.com.tr

erdoğan nato norveç