Rusya'dan Türkiye'ye terör çağrısı

ABD’nin IŞİD’e karşı kurduğu koalisyona alternetif arayışlarını sürdüren Rusya’dan Türkiye’ye teröre karşı ortak mücadele çağrısı geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova “etkili sonuç almak için Türkiye dahil her devletin hedefe aynı anda vurması gerekir” dedi.

Rusya'dan Türkiye'ye terör çağrısı

"Özellikle ABD’nin teröre karşı acizliği karşısında Rusya’nın önerdiği koalisyon daha etkli olacak. Rusya’nın önerdiği koalisyon yalnız Irak ve Suriye değil, aynı zamanda Türkiye, Ürdün, Lübnan, Mısır, İran, terörden artık kurtulmak isteyen her ülke bu koalisyona katılabilir. Bu önerilen koalisyonun bir haftada yapabileceği şeyleri ABD koalisyonu bir yılda başaramaz."

Rusya, teröre karşı bölgesel ittifak arayışları kapsamında Türkiye’ye çağrı yaptı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, bugüne kadar denen yöntemlerin başarısız olduğunu belirterek “Türkiye dahil her devletin hedefe aynı anda vurması gerekir” dedi.

Sözcü Zarahova, Türkiye’nin IŞİD’le mücadelesi konusundaki bir soruya, Putin’in teröre karşı bölge ülkelerinin merkezde olduğu yeni ittifak teklifini hatırlatarak yanıt verdi. Zarahova, Türkiye’nin de içinde bulunduğu terörle mücadele eden ülkelerin “Eylemlerini koordine etmesini ve çabalarını birleştirmesini öneriyoruz.'' dedi.

Dışişleri Sözcüsü Zarahova, “Çabalarımızı birleştirmeli, istihbarat paylaşımı yapmalı ve ortak bir mücadele planı oluşturmalıyız. Bize göre bu, henüz denenmemiş ve etkili olabilecek tek yöntem” ifadelerini kullandı. Zarohava ayrıca "Bu girişim konuyla ilgisi olmayan hırsların bir kenara bırakılmasını gerektiriyor." diyerek Ankara’ya Suriye politikası konusunda mesaj gönderdi. Rusya’nın önerdiği yöntem Ankara ile Suriye hükümetini aynı ittifakın parçası haline getiriyor.

ABD koalisyonun IŞİD’le mücadelede etkisiz kaldığını savunan Rusya’nın gişirimlerini ABD ve batı kaygıyla izliyor.

Geçen günlerde de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’u arayarak Rusya’nın Suriye’ye yönelik yardımlarından duyduğu kaygıyı dile getişmişti. İsrail basını da Rusya’nın IŞİD’e karşı doğrudan operasyon hazırlığında olduğunu yazmıştı.

ulusalkanal.com.tr