Ek ders ücreti karşılığında çalışanlar sorunlarına çözüm bekliyor

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı kurumlarda ek ders ücreti karşılığında görev alan personeller kadro istiyor. Kadrolu çalışan gibi tam zamanlı görev yapmalarına rağmen birçok haktan mahrum kalan eğiticilerin maaşları, asgari ücretin altında kalıyor.

Ek ders ücreti karşılığında çalışanlar sorunlarına çözüm bekliyor

Aynı işi yapmalarına rağmen düşük ücret alan çalışanlar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan özlük haklarını koruma altına almasını bekliyor.

Kamuda çalışan yüz binlerce taşeron işçisine devlet kadrosu verildi. Ancak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı kurumlarda ek ders karşılığı çalışan sosyolog, öğretmen, sosyal çalışmacı, psikolog ve hemşire gibi meslek personellerinin statüsünde değişiklik olmadı.

Bir ay içinde resmi olarak 22 gün çalışan personel normalde asgari ücret tutarında maaş alıyor. Ancak hafta sonu, resmi ve dini tatillerde çalışmıyor sayılan personeller, bu nedenle 12 ayın sadece 2 ayında tam çalışmış kabul ediliyor. Geriye kalan 10 ay ise asgari ücretin altında maaşlara mahkûm ediliyor.

Taşeron işçiden daha düşük şartlarda çalıştığını ifade eden personeller yaşadıklarını Ulusal Kanal’a anlattı:

- Tam zamanlı çalışmamıza rağmen, çift taraflı sözleşme akdinin olmaması ve çalışma statüsünün belirsizliği nedeniyle anayasal haklarımızdan mahrum kalıyoruz. Resmi tatillerde, bayramlarda, idari izinlerde ve özel izinlerde maaşları çalıştıkları gün ve saatler dikkate alınarak hesaplandığından, çalışmadığımız ve izinli olduğumuz günlerde aldığımız maaş asgari ücretin altında kalmaktadır.

Çalışanlar taleplerini tek tek sıraladı:

- Süt, doğum, ölüm, yıllık izin hakkı, işsizliksigortası, tazminat hakkı gibi hiçbir özlük hakkı bulunmayan biz ek dersli personellerin öncelikli olarak özlük haklarının verilmesi ve maaş iyileştirmelerinin yapılmasını istiyoruz.

- Milli Eğitim Bakanlığı'nda çalışan 5 bin ücretli öğretmenin, Diyanet İşleri Başkanlığında ve Kültür ve Turizm Bakanlığında hiçbir özlük hakkı olmadan çalışan personellere kadro hakkı veriliyorsa bizler de bu hakkı almalıyız.

- Yaşanan hak kayıplarının önüne geçilmesi için 4b sözleşme statüsüne geçmek büyük önem taşımaktadır.

eğitim milli eğitim bakanlığı Kamu ücret çalışan işsizlik aile PERSONEL sigorta kadro ek ders 4b