TBMM İçtüzüğü'nde Değişiklik Yapan Teklif, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

44 yıldır yürürlükte olan Meclis İç tüzüğünün değiştirilmesi için hazırlanan teklif Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre, teklifi sunan parti 5 dakika, diğer partiler dilerse öneri üzerinde 3 dakika konuşabilecek. CHP değişiklikle muhalefet sesinin kısılacağı görüşünde.

Meclis İçtüzüğünün değiştirilmesi için AKP ve MHP'nin hazırladığı 18 maddeli teklif Genel Kurul'da kabul edildi.

Kabul edilen teklifle grup önerilerinin görüşülmesi yeniden düzenleniyor. Buna göre, teklifi sunan parti 5 dakika, diğer partiler dilerse öneri üzerinde 3 dakika konuşabilecek. CHP bu özellikle bu madde ile muhalefetin sesinin kısılacağını düşünüyor.

Genel Kurul çalışma saatlerinde de değişikliğe gidilen teklife göre, salı günleri saat 15 ila 21, Çarşamba ve Perşembe günleri saat 14 ila 21 arasında çalışma yapılacak.

Genel Kurul'da pankart, döviz açana kınama, küfür eden vekile ise para cezası verilecek.

Teklifle, Başkanlık kürsüsünde bulunan Başkanın frak giyme zorunluluğu kalkıyor. Başkanlık kürsüsünde Başkan ve görevli katip üyeler, koyu renk elbise giyecekler.

Türk milletinin tarihi ve ortak geçmişine yönelik hakaret ve ithamlar ile Anayasa'nın ilk dört maddesine aykırı beyanda bulunmaya da Meclis'ten geçici çıkarma cezası uygulanacak. Sözde "Ermeni Soykırımı", "Kürdistan", "Kürt illeri", "Lazistan" ve "Dersim katliamı" gibi ifadeler bu kapsamda değerlendirilecek

1973'te kabul edilen Meclis İçtüzüğü yaklaşık olarak 44 yıldır uygulanıyor.186 maddeden oluşan mevcut İçtüzüğün 111 maddesinde bu zamana kadar 14 kez değişikliğe gidildi.

ulusal.com.tr

tbmm içtüzük