Pentagon'da F-16 gündemi: ABD Türkiye'yi oyalıyor mu?

F-16 görüşmeleriyle ilgili Amerika Birleşik Devletleri'nden açıklama geldi. Pentagon, ''ABD'nin Türk Silahlı Kuvvetlerinin askeri modernizasyon ihtiyaçlarını tanıdığını'' duyurdu. ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Marc Grossman da F-16'lar konusunda ''şu aşamada tahminde bulunmak için henüz erken'' dedi.

Pentagon'da F-16 gündemi: ABD Türkiye'yi oyalıyor mu?

ABD'den Türkiye ile yürütülen F-16 görüşmeleri ile ilgili yeni bir açıklama geldi.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ''NATO'ya destek çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin askeri modernizasyon ihtiyaçlarını tanıdığı'' belirtildi.

Pentagon'un açıklamasına göre görüşmede, terörizm ile Afganistan, Afrika, Güney Kafkasya, Doğu Akdeniz ve Orta Doğu'da güvenlik konularının öne çıkan başlıklar olduğu kaydedildi. Tarafların, ikili savunma iş birliği ve uzun ömürlü savunma ilişkilerini ilerletme konusunu da ele aldıkları ifade edildi.

Uzmanlar ise, ABD'nin açıklamasını, Türkiye'yi oyalamaya yönelik yeni bir hamle olarak yorumluyor.

Uzmanları doğrulayan açıklama da ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Marc Grossman'dan geldi. Groosman, F-16'lar konusunda, Amerikan Kongresi'nin süreçteki rolüne dikkat çekti. Tahminde bulunmak için henüz erken yorumunu yaptı:

''ABD Kongresi'nin burada çok önemli rolü var. Kongre'de farklı görüşler olacaktır. Ancak şu aşamada kongre şöyle yaparsa ya da yönetim böyle yaparsa diye bir tahminde bulunmak için çok erken.''

Türkiye'nin savunma alanında Rusya ile yakınlaşmasının endişe yarattığını söyleyen ABD'li eski büyükelçi, Ankara'nın da NATO ve ABD ile ilişkilerine öncelik vermesi gerektiğini savundu:

''Bana göre Türkiye'nin birincil bağlantısı NATO ittifakı. Washington'da bulunan eski bir Amerikalı yetkili olarak tavsiye vermem gerekirse, Türkiye'nin bir dizi öncelikler listesinde NATO ve ABD ile ilişkilerine öncelik vermesini umduğumu söylerim. Ancak tabii bu kararlar Türkler'in vermesi gereken kararlar.''

ABD başkanı Joe Biden, Roma'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede, F-16 satışı konusunda Kongreyi işaret etmişti. Geçtiğimiz ay aralarında Yunan asıllı Temsilciler Meclisi üyelerinin de bulunduğu bir grup, Biden ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a mektup yazarak Türkiye'nin F-16 talebinin reddedilmesi çağrısında bulunmuştu.

Kongre cephesinden en son açıklama Senato Dış İlişkileri Komisyonu'nun Demokrat Partili Başkanı Bob Menendez'den geldi. Türkiye karşıtlığıyla tanınan Menendez, geçen hafta yaptığı açıklamada, Türkiye'ye F-16 satılmasına karşı olduğunu söylemiş, ''Bu bizim arzuladığımız Türkiye değil'' ifadelerini kullanmıştı.

Ankara ise, ABD'nin f-16 konusunda olumsuz bir tutum alması durumunda Türkiye'nin alternatifsiz olmadığını her fırsatta vurguluyor. Son olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD'nin olumsuz yanıt vermesi durumunda Türkiye'nin başka seçenekleri değerlendireceğini belirterek, Rusya'nın S-57 uçağını işaret etmişti.

abd türkiye pentagon F16 f16 türkiye f16 savaş uçağı fiyatı f16 viper f16 block 70 f16 abd f16 alımı