Yöresel ürünlere coğrafi işaret zırhı

Türkiye'de 500'den fazla coğrafi işaretli ürün bulunuyor. Yöresel ürünlerin zırhı olan coğrafi işaret farkındalığının oluşturulduğu ve ürün sayısının artış gösterdiği bölgelerin başında Akdeniz geliyor. Antalya Ticaret Borsası, Akdeniz'deki toplam 9 ilde coğrafi işaret alan ve başvurusu kabul edilen ürünlerle ilgili harita hazırladı.

Yöresel ürünlere coğrafi işaret zırhı

Yöresel ürünlerin üretimi, tanıtımı, uluslararası pazarlara açılması ve gelecek nesillere aktarılması gibi amaçlarla çalışma yürütülüyor. Türkiye'de 500'den fazla coğrafi işaretli ürün bulunuyor. Ürün sayısının artış gösterdiği bölgelerin başında da Akdeniz geliyor.

Antalya Ticaret Borsası, 10 yıl önce 'Sizin Oraların Nesi Meşhur?' sloganıyla YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı'nı başlattı. Fuar, bizim olanı sergilemekle kalmadı. Geleneksel yöntemle üretilen ürünlerimizin, coğrafi işaret tescili ile koruma altına alınmasını da sağladı. Şimdide Akdeniz'in coğrafi işaret haritası hazırlandı.

Haritada, bölgedeki 9 ilin coğrafi işaretli ve başvurusu kabul edilen ürünleri yer alıyor. Akdeniz'de 67 tescil alan ürün, 58 de süreci devam eden ürün bulunuyor. Bölgede ilk sırada 16 ürünle Mersin yer alıyor. Başvuru sürecindeki ürün sayısı bakımından ise ilk sırada 13 ürün ile Adana var.

Antalya'nın Finike Portakalından Tavşan Yüreği Zeytinine coğrafi işaretli 7 ürünü bulunuyor. 12 ürün için de başvuru yapıldı. Kentte coğrafi işaret, yöresel ürünlerin hem ekonomik değerini artıran hem de geleceğe taşınmasını sağlayan önemli bir zırh olarak görülüyor. ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, tüketicilere çağrıda bulundu.

Coğrafi işaret farkındalığını arttıran YÖREX, bu yıl Kovid-19 salgını nedeniyle yapılamadı. Memleket hasreti çekenlerin fuarı, 20-24 Ekim 2021 tarihinde düzenlenecek.

türkiye coğrafi işaret antalya ticaret borsası YÖREX